Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermek büyük önem taşıyor. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Muteber Gizem Keser, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklardan korunmak amacıyla beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Dr. Keser, kış mevsimiyle birlikte hava sıcaklıklarının düşmesiyle, üst solunum yolu hastalıklarına daha yatkın hale geldiğimizi belirtti. Kışın fiziksel aktivitelerin azalmasıyla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Keser, “Lifli besinlerin azalması kabızlık gibi problemlere yol açabilir. Bu nedenle, kuru baklagiller, esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi besinlerin yanı sıra C vitamini açısından zengin sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık verilmesi gerekiyor” dedi.
Keser, işlenmiş ürünler ve rafine şekerin obezite ve kalp-damar hastalıkları gibi pek çok rahatsızlığa yol açabileceğini belirterek, bu tür ürünlerden kaçınılması gerektiğini söyledi. Özellikle tatlı tüketiminde doğal ve az şekerli seçeneklerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kışın D vitamini eksikliğini önlemek için güneş ışığından yeterince faydalanılması gerektiğini belirtti. Keser, kızartma ve kavurma gibi yöntemlerden kaçınılması, haşlama, ızgara veya buğulama gibi daha sağlıklı pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini de ekledi.
Bunun yanı sıra, meyve ve sebzelerin günlük beslenmede önemli bir yer tutması gerektiğini ifade eden Keser, bu gıdaların hastalıklara karşı koruyucu etkilerinin bilimsel olarak kanıtlandığını belirtti. Ayrıca, sağlıklı beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivitenin de bağışıklık sistemi için büyük önem taşıdığını söyledi. Haftada en az 150 dakika orta şiddette egzersiz yapılmasının, vücut ağırlığını korumanın ve hastalıklara karşı direncin artmasının sağlanabileceğini ekledi. Keser, asansör yerine merdiven kullanmak ve yürüyüş yaparak daha fazla hareket etmek gibi basit adımlarla da fiziksel aktivitenin artırılabileceğini belirtti.