Bilim dünyası, kertenkeleler üzerine yaptığı son araştırmalarla önemli bir keşfe imza attı: Gekkoların 6. hissi! Bu sürüngenler, havada dolaşan sesleri duyabiliyor. İnsanların ve diğer hayvanların işitme becerilerinin evrimi üzerine yeni ışık tutan bu buluş, merak uyandırıyor.

Çoğu sürüngen, ses dalgalarını algılayamazken, gekkoların iç kulağındaki kesecik, onlara düşük frekansta sesleri algılama yeteneği kazandırıyor. 4 Ekim’de yayımlanan bir çalışmaya göre, bu kesecik, gekkoların 50 ila 200 Hz frekansındaki sesleri tespit etmesini sağlıyor. Bu frekans aralığı, kedilerin ve insanların duyduğu seslerin çok altında kalıyor.

Maryland Üniversitesi'nden araştırmacılar, Gekko gecko türündeki kertenkeleleri çeşitli uyarıcılara maruz bırakarak iç kulaktaki keseciğin tepkilerini incelemiş. Araştırmanın ortak yazarı biyolog Catherine Carr, bu keseciğin, sürüngenlerin çevrelerinden gelen titreşimleri algılamalarına yardımcı olduğunu belirtiyor.

Çin kozmik sırları ortaya çıkarmak için hazırlanıyor! Büyük Patlama'nın peşine düştüler Çin kozmik sırları ortaya çıkarmak için hazırlanıyor! Büyük Patlama'nın peşine düştüler

Carr, "Kulağımız, bilinen anlamda havadaki sesleri duyuyor. Ancak bu kesecik, denge ile ilişkilendirilen eski bir yapı olarak, gekkoların yer veya su gibi ortamlardan geçen titreşimleri hissetmesini sağlıyor," diyor.

Araştırmacılar, bu buluşun memelilerin işitme sistemleri üzerine daha fazla araştırma yapılmasına kapı aralayabileceğini düşünüyor. Dawei Han, "Bu gizli mekanizmaları keşfettikçe, hayvanların çevreleriyle nasıl etkileşime girdiğine dair daha kapsamlı bir anlayış elde ediyoruz," ifadesini kullanıyor.

Kaynak: Cumhuriyet