Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, kenevirden üretilen ürünleri doğadan elde edilen tamamen doğal boyalarla renklendirerek çevre dostu ve sağlıklı bir üretim süreci sunuyor. Atölyede, doğadan toplanan papatya, yaprak, fındık ve ceviz kabuğu gibi bitkilerin kökleri, yaprakları ve çiçeklerinden elde edilen doğal renkler, kenevir kumaşlarıyla buluşuyor.
Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, kenevirden çanta, elbise ve farklı ürünler üreterek bu ürünleri doğal yollarla boyuyor. Bitkilerin kabukları, çiçekleri ve köklerinden elde edilen renkler, enstitüdeki ustaların el emeğiyle kenevir kumaşlarına aktarılıyor. Bu sayede hem çevreye zarar vermeyen hem de sağlığa zarar vermeyen doğal ürünler üretiliyor.
‘KÖK BOYA TEKNİĞİ CANLANDIRILIYOR’
Samsun Olgunlaşma Enstitüsü El Sanatları Öğretmeni Çiğdem Çakmak Kılıç, kök boya tekniğini yeniden hayat geçirmek istediklerini belirtti. Çakmak, "Atölyemizde kendi dokuduğumuz kenevir kumaşlarıyla, doğadan elde ettiğimiz bitkilerle boyama yapıyoruz. Bazı bitkilerin köklerinden, kabuklarından ve çiçeklerinden renkler elde ediyoruz. Kök boyama dediğimiz kırmızı boyayı, toprağın altındaki köklerden çıkarıyoruz ve bunu kenevir kumaşlarını boyamakta kullanıyoruz. Amacımız, unutulmaya yüz tutmuş doğal boya sanatını yeniden canlandırmak" dedi.
Çakmak, ayrıca "Köklerin Boyası Projesi" kapsamında enstitülerle iş birliği yaparak, doğal boya reçeteleri hazırladıklarını ve bu reçeteleri kullanarak modern kıyafetler ve ev tekstili ürünleri ürettiklerini de sözlerine ekledi.