Nevşehir Şehit Demet Sezen Güzel Sanatlar Lisesi Görsel Sanatlar Öğretmeni ve ressam Zeliha Bazoğlu, sanat dünyasında kendine özgü bir tarz yarattı. 2012 yılında anneannesinin çeyiz sandığını açtığında sanata bakış açısı değişen Bazoğlu, yaklaşık 100 yıllık kanaviçeler ve dantelleri kullanarak kendisine yeni bir yaratım yolu buldu. Zeliha Bazoğlu, bu eserlerde geleneksel kumaş işçiliğini ve yağlı boyayı birleştirerek dünyada benzeri olmayan bir tekniği ortaya çıkardı.

Anneannesinin Çeyiz Sandığı Ilham Oldu (1)

‘DUYGUSAL BİR BAĞ KURARAK OLUŞTURUYOR’

Bazoğlu, Selanik göçmeni bir aileden geldiğini belirterek, kumaşların ve dokusallığın onu her zaman cezbettiğini söyledi. “Yağlı boya fırçasının dışına çıkabilecek malzemeler beni çok cezbetti. Çünkü ben dokunsallığı çok seviyorum. Dokunarak, hissederek daha çok karşı tarafa da yaptığımız işi hissettirebildiğimizi düşünüyorum” diyen Bazoğlu, anneannesinin terzilikle uğraşan geçmişinden de esinlendiğini ifade etti. Eserlerinde, anneannesinin çeyiz sandığından çıkan kanaviçeleri kumaşlara dahil ederek bu tekniği geliştirdiğini belirtti.

Geleceğe Miras Projesi Harput Kalesi’ni turizme kazandırıyor Geleceğe Miras Projesi Harput Kalesi’ni turizme kazandırıyor

‘ULUSLARARASI SERGİLERDE BÜYÜK İLGİ’

Bazoğlu'nun eserleri, sadece Türkiye'de değil, uluslararası alanda da büyük ilgi görüyor. Üç yıldır Kapadokya'daki Güray Müze koleksiyonunda yer alan eserleri, geçtiğimiz yıl Paris’te de yedi defa sergilendi. Paris’teki ilk sergisinde, “Eğer sen buraya düz yağlı boya ile yaptığın resimlerle gelseydin bu kadar çok dikkat çekmezdin, ama bu yaptığın teknik çok farklı, çok sıra dışı” şeklinde yorumlar aldı. Paris'teki sergilerde eserleri büyük ilgi gördü ve birçok eseri satıldı.

Anneannesinin Çeyiz Sandığı Ilham Oldu (3)

‘GELECEĞE DOKUNACAK KOLEKSİYONLAR’

Bazoğlu, 2025 Türkiye Kültür Yolu Festivali için üç farklı koleksiyon üzerinde çalışıyor. “Gelenekten Geleceğe”, “Hüzün Çiçekleri” ve “Anadolu Kadınları” isimlerini taşıyan koleksiyonlar, sanatçının kültürel mirasa olan bağlılığını ve modern tekniklerle harmanladığı duygusal bir yaklaşımı yansıtıyor. Önümüzdeki yıl Türkiye’de yedi farklı şehirde sergi açmayı planlayan Bazoğlu, eserleriyle sadece sanat dünyasında değil, toplumda da derin bir iz bırakmayı hedefliyor.

Kaynak: İHA