Elazığ’ın tarihi Harput Kalesi'ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında hız kazanarak devam ediyor. Urartu Krallığı'ndan kalma kalede yapılan çalışmalar, şehre önemli bir kültürel miras kazandırmayı amaçlıyor.

Milattan önce 3 binli yıllara kadar uzanan yerleşimiyle Harput Kalesi, bölgedeki en önemli tarihi yapılar arasında yer alıyor. Söz konusu projeyle, hem kazı hem de restorasyon çalışmalarına daha fazla kaynak ayrılarak, alanın turizme kazandırılması hedefleniyor. 2018'de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Harput, yıl boyunca devam eden kazılarla daha da önemli bir ziyaret noktası haline geliyor.

Harput Kalesi2

‘KAZI ALANINDA ÇIKAN TARİHİ BULUNTULAR GÖZ KAMAŞTIRIYOR’

Kazı çalışmaları sırasında, Urartu dönemine ait yaklaşık 2.800 yıllık su sarnıcı ve açık hava tapınak alanının yanı sıra, Orta Çağ’dan kalma üretim fırınları ve diğer tarihi kalıntılar da gün yüzüne çıkarıldı. Ayrıca, 1000 yıllık bir sanayi sitesi olarak tanımlanan alanın kalıntıları, Harput’un çok sayıda medeniyetin izlerini taşıyan bir yerleşim yeri olduğunu gözler önüne seriyor.

Kazı başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, yeni su sarnıcının tamamlanan çalışmalarla turizme kazandırıldığını ve bu alanın ziyaretçilere açıldığını söyledi. Aytaç, restorasyon çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılacağını ve bunun bölge turizmine katkı sağlayacağını ifade etti.

Harput Kalesi3-1

Squid Game 2. Sezon ne zaman yayınlanacak? Yeni tarih açıklandı! Squid Game 2. Sezon ne zaman yayınlanacak? Yeni tarih açıklandı!

‘2025 HEDEFİ: HARPUT, UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ'NDE’

Kazı çalışmaları ile Harput Kalesi’nin dünya çapında tanınmasının önünü açan projelerde, 2025 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girme hedefi de bulunuyor. Prof. Dr. Aytaç, bu süreçte 2024’teki kazı çalışmalarının önemli bir katkı sunduğunu belirterek, Harput’un sadece yerel değil, uluslararası turizm açısından da daha fazla ilgi göreceğini vurguladı.

Harput Kalesi’ndeki kazılar sonucunda 130 binin üzerinde obje bulundu. Kazılardan çıkan nitelikli eserler, Elazığ Müzesine teslim edilirken, diğer eserlerin de restorasyon ve analiz süreçleri devam ediyor. Aytaç, ayrıca eserlerin replikalarını hazırlayarak, turizm amaçlı sergileme çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Kaynak: AA