Sağlık

Kenelerden bulaşan Lyme hastalığı, hastalıkları taklit ederek tanıyı zorlaştırıyor

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden Doç. Dr. Adem Keskin, kenelerin sadece KKKA değil, Lyme hastalığı gibi ciddi hastalıkları da bulaştırdığını ve bu hastalıkların MS ile romatoid artrit gibi rahatsızlıkları taklit ederek tanıyı zorlaştırabileceğini belirtti

Abone Ol

Keneler, yalnızca Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi bilinen hastalıklarla değil, aynı zamanda Lyme hastalığı gibi birçok ciddi enfeksiyonla da ilişkilidir. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Adem Keskin, kenelerin insan ve hayvanlara yaklaşık 200 farklı hastalık bulaştırabildiğini, bunların bazıları ölümcül olmasa da ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini belirtti. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerin daha fazla risk altında olduğuna dikkat çeken Keskin, Lyme hastalığının MS ve romatoid artrit gibi rahatsızlıkları taklit edebileceğini vurguladı. Bu durumun, doğru tanı koymayı zorlaştırabileceğini ifade etti.

Lyme Hastalığı Türkiye'de de Görülüyor

Doç. Dr. Keskin, Lyme hastalığının Borrelia bakterisinden kaynaklandığını, bu bakterinin genellikle kene sokmasıyla vücuda girdiğini söyledi. ABD ve Avrupa'da daha sık rastlanan Lyme hastalığının Türkiye'de de görüldüğünü belirten Keskin, bu bakterinin vücutta sessizce kalıp ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Keskin, Türkiye'deki yerli kenelerde de yoğun miktarda Borrelia bakterisinin bulunduğunu ifade etti.

Erken Teşhis, Hayati Öneme Sahip

Lyme hastalığının erken evrede tespit edilmesinin tedavi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Keskin, hastalığın genellikle "Eritema migrans" adı verilen karakteristik bir deri döküntüsüyle kendini gösterdiğini söyledi. "Kene sokma öyküsü varsa, bu semptom görüldüğünde hemen Lyme hastalığı akla gelmelidir," diyen Keskin, erken dönemde hastalığın moleküler testlerle doğrulandıktan sonra uygun antibiyotik tedavisine başlanmasının gerektiğini belirtti. Erken tedavi edilmeyen Lyme hastalığının kalp kapakçıklarını, eklemleri ve beyin dokusunu etkileyerek ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini ifade etti. Ayrıca, hastalık ilerledikçe tanı koymanın daha zorlaştığını ve romatoid artrit gibi hastalıkları taklit edebileceğini belirtti.

Kenelere Karşı Uyarılar

Kenelerden bulaşan Lyme hastalığı ve diğer enfeksiyonlardan korunmak için dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Keskin, vatandaşları kene sokmalarına karşı uyararak, özellikle ormanlık alanlarda ve çimenlik bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini söyledi.