Mersin’de yaşayan 61 yaşındaki Kenan Duranoğlu, ileri derece kalp yetmezliği ve nadir görülen bir yutma bozukluğu olan Akalazya (yutma bozukluğu) nedeniyle büyük zorluklar yaşıyordu. Yemek yiyememe şikayetiyle başvurduğu hastanede, 2021 yılında Akalazya teşhisi konan Duranoğlu, tedavi için İzmir’e gitmeye karar verdi. Burada, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Gastroenteroloji Klinik Şefi Doç. Dr. Süleyman Günay’ın gözetiminde, nadir yapılan bir yöntem olan Per Oral Endoskopik Miyotomi (POEM) ile tedavi edilerek sağlığına kavuştu.
"En Büyük İsteğim Adana Kebabı ve Tantuni"
Tedavi sürecini ve sonunda kazandığı sağlığı anlatan Duranoğlu, “İyileştikten sonra en büyük dileğim, Mersin’e döndüğümde Adana kebabı ve tantuni yiyebilmek. Yıllarca yemek yiyememek zor bir süreçti, ama şimdi çok mutluyum” dedi.
Riskli Bir Operasyon ve Başarı Hikâyesi
Kenan Duranoğlu, kalp yetmezliği nedeniyle zaten hassas bir sağlık durumuna sahipti. Duranoğlu'nun kalbi yüzde 20 performansla çalışıyor ve 2014’te kalp stenti takılmıştı. Şikayetlerinin ilerlemesi üzerine, Akalazya tanısı konmuş ancak uygun bir uzman bulunamamıştı. İzmir’de, bu hastalık için en uygun tedavi yöntemini araştıran Duranoğlu, POEM tekniğiyle tedavi edilebileceğini öğrendi ve İzmir’e gelerek başarılı bir ameliyat geçirdi.
“Yemek Borusunda Bir Tünel Açıyoruz”
Doç. Dr. Süleyman Günay, POEM yönteminin nasıl çalıştığını şu şekilde açıkladı: "POEM, endoskopik bir yöntemle yapılan bir ameliyat. İlk kez Japonya’da geliştirilmiş ve ben Kore’de bu yöntemi öğrendim. Yöntem, yemek borusunda bir tünel açarak yanlış çalışan kasları kesmeyi hedefliyor. Böylece yemek borusuyla mide arasındaki kasılmalar gevşiyor ve yemek daha kolay bir şekilde mideye ilerliyor. Eskiden bu hastalık cerrahi yöntemlerle ya da balon dilatasyonu ile tedavi edilirdi ancak bu yöntemlerin riski yüksekti ve başarı oranı düşüktü. POEM yöntemi ise hem daha düşük riskli hem de yüksek başarı oranına sahip."
"İlaçlarım Artık Midesine Geçiyor"
Duranoğlu'nun tedavi sürecinde, eski hastalığının yol açtığı güçlüklerden biri de ilaçlarını bile düzgün bir şekilde alamamış olmasıydı. "Eskiden kalp ilaçlarım yemek borusunda kalıyordu ve etkili olamıyordu. Şimdi ise her şey midesine geçiyor ve çok daha iyi hissediyorum," diyen Duranoğlu, iyileşmesinin ardından normal beslenmeye geçiş yaptı ve şu anda sağlığına kavuşmuş durumda.
İzmir’de Başarıyla Gerçekleşen Ameliyat
Ameliyatın yüksek risk taşıdığına dikkat çeken Doç. Dr. Süleyman Günay, “Kenan Bey’in kalp durumu çok hassas olduğu için operasyon süreci oldukça riskliydi. Ancak başarılı bir şekilde gerçekleştirilen operasyonun ardından, şimdi yemek yiyebiliyor ve hayat kalitesi çok daha iyi. Hastamız güvenerek bize başvurdu ve şu anda eski sağlığına kavuşmuş durumda” dedi.
"Doktoruma Güvendim ve Hayatımı Teslim Ettim"
Ameliyat sürecinin ardından oldukça rahatladığını ifade eden Kenan Duranoğlu, "Başlangıçta çok endişeliydim çünkü kalp rahatsızlığım nedeniyle riskli bir operasyon olacaktı. Ancak Süleyman Hocam’a güvenerek bu zorlu süreci atlattım. Şu an yemek yiyebiliyorum ve hayatımı yeniden yaşayabiliyorum. Kendisine minnettarım" diyerek, doktoruna olan teşekkürlerini dile getirdi.
Sağlıklarına Kavuşan Hastaların Yüzünü Güldüren POEM Yöntemi
POEM yönteminin başarı oranlarının yüksek olduğunu ve hastaların iyileşme sürecinde çok daha hızlı yol aldıklarını belirten Doç. Dr. Süleyman Günay, bu yöntemin, hastaların yaşam kalitesini artırırken, cerrahi müdahalelere göre çok daha az risk taşıdığını ifade etti.