Burdur'un Altınyayla ilçesinde yer alan Karanlıkdere Kanyonu Tabiat Parkı çevresine 2022 yılında salınan yaban keçilerinin sayısı hızla arttı. Antalya'nın Akseki ilçesindeki Gidengelmez Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'ndan 12 dişi ve 8 erkek yaban keçisi, GPS'li tasmalarla izlenerek aynı gün Karanlıkdere Kanyonu’na bırakılmıştı. Bölgedeki popülasyon artışı, 10 fotokapanla yapılan gözlemlerle tespit edildi. İki yıl içinde, bu keçilerin yaklaşık 40 yavru doğurduğu belirlendi. Yaban keçilerinin korunmasında, Milli Parklar ekipleri, güvenlik güçleri ve bölge halkının gösterdiği duyarlılık büyük rol oynuyor. Yaban keçileri, avlanmasının yasak olduğu ve yasadışı avcılıkla mücadele için 650 bin TL’lik ceza uygulanan bir tür olarak, bölgedeki özgür yaşamlarını sürdürüyorlar.
DESTEKLEYİCİ ÇALIŞMALAR
Burdur DKMP 6. Bölge Müdürlüğü Yaban Hayatı Şube Müdürü Tamer Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk defa yaban keçilerinin doğal yaşam alanları dışında bir alana nakledildiğini belirtti. Yılmaz, "Yaban keçileri bu alana hızla adapte oldu ve her yıl bahar aylarında dişi bireylerin ikişer yavru yapmaları gözlemlendi," dedi. Yaban keçilerinin sayısının, 20 bireyden 50-60 bireye kadar yükseldiği ifade edildi. Bölgedeki hayvanların hayatta kalabilmesi için kış aylarında yemleme, yaz aylarında ise su desteği sağlanıyor. Ayrıca, yaban keçilerinin su bulmalarını kolaylaştırmak için su yalakları yerleştiriliyor.
YENİDEN YAŞAM ALANINA DÖNÜŞÜ
Tamer Yılmaz, bölgedeki yaban keçisi popülasyonunun artmasında yerel halkın, güvenlik güçlerinin ve kamu kurumlarının büyük katkı sağladığını vurguladı. "Yaban keçilerinin eskiden bu bölgede yaşadığını biliyoruz. Bu türün yeniden doğal ortamına kazandırılması gerçekten çok önemli bir gelişme. Koruma önlemleri sayesinde kaçak avlanmaya karşı ciddi yaptırımlar uygulanıyor. Bu türün hayatta kalması, bölgedeki biyoçeşitliliği de artırıyor," diye ekledi.