BERNA SEVER-EGE TELGRAF- Kansızlık, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin yetersizliği veya düşük hemoglobin seviyeleri nedeniyle ortaya çıkıyor. Kırmızı kan hücreleri vücuttaki oksijen taşınmasından sorumlu ve bu nedenle düşük kırmızı kan hücresi seviyeleri vücudun yeterince oksijen almasını engelleyebilir. Uzmanlar kansızlığın birçok farklı nedenden kaynaklanabildiğini aktarıyor ve demir eksikliği, vitamin eksikliği, kan kaybı, kronik hastalıklar veya genetik durumların sebep olacağını belirtiyor.

KANSIZLIK NEDİR?

Kansızlık, kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) sayısının veya hemoglobin seviyelerinin normalden düşük olması durumu. Uzmanlar kırmızı kan hücrelerinin, vücuda oksijen taşıyan ve karbondioksiti uzaklaştıran önemli hücreler olduğunu belirtiyor ve hemoglobinin kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunan demirle zenginleştirilmiş bir protein ve oksijenin taşınmasını sağladığını aktarıyor. Uzmanlar kansızlığın, bu işlevlerinin etkili bir şekilde yerine getirilmediği durumlarda ortaya çıktığının altını çiziyor.

KANSIZLIĞIN NEDENLERİ

Kansızlığa yol açan birçok neden olduğunu aktaran uzmanlar en yaygın nedenleri belirtiyor;

Demir Eksikliği: Demir, hemoglobin üretimi için gerekli. Yetersiz demir alımı veya emilim sorunları kansızlığa yol açabilir.

B12 Vitamini Eksikliği: B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için önemli. Yetersiz B12 vitamini alımı, kansızlığa sebep olabilir.

Folik Asit Eksikliği: Folik asitin kırmızı kan hücrelerinin üretiminde kritik bir rol oynadığını aktaran uzmanlar yetersiz folik asit alımı kansızlığa neden olabildiğini söylüyor.

Kronik Hastalıklar: Uzmanlar kronik böbrek hastalığının, enflamatuvar bağırsak hastalığı gibi bazı sağlık sorunları kansızlığa yol açabileceğini aktarıyor.

Kansızlığa Neden Olan Diğer Faktörler: Genetik faktörler, kan kaybı (örneğin, aşırı adet kanaması veya mide kanamaları), kemoterapi gibi faktörler de kansızlığa katkıda bulunabilir.

KANSIZLIĞIN BELİRTİLERİ

Akciğerlerinizi rahatlatacak doğal yöntemler| Uzmanlar tek tek sıraladı: Tertemiz yapıyor Akciğerlerinizi rahatlatacak doğal yöntemler| Uzmanlar tek tek sıraladı: Tertemiz yapıyor

Kansızlık, vücutta oksijen eksikliğine neden olduğu için bir dizi belirtiye yol açıyor. Uzmanlara göre kansızlık belirtileri; yorgunluk ve halsizlik, soluk ten rengi, baş dönmesi ve baş ağrısı, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, soğuk eller ve ayaklar, iştah kaybı, konsantrasyon eksikliği ve zayıf bağışıklık sistemi olabilir.

KANSIZLIĞA İYİ GELEN BESİNLER

Kansızlığın tedavisinde beslenme önemli bir rol oynuyor. İşte kansızlığa iyi gelen bazı besinler:

Demir Zengini Besinler: Kırmızı et, tavuk, kuru baklagiller, ıspanak gibi demir açısından zengin besinler kansızlığın tedavisine yardımcı olabilir.

B12 Vitamini Kaynakları: Yumurta, süt ürünleri ve deniz ürünleri gibi B12 vitamini içeren gıdalar tüketmek önemli.

Folik Asit İçeren Gıdalar: Yapraklı yeşillikler, turunçgiller ve tam tahıllar folik asit kaynakları.

C Vitamini: C vitamini, demir emilimini artırabilir. Portakal, mandalina, kivi gibi meyveler C vitamini açısından zengin.

Kaynak: EGE TELGRAF