Ekonomi

Kamu kemeri daha da sıkacak! İşte yeni önlemler | Tasarruf Tedbirlerinde ilk etapta ne var?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarruf tedbirleri kapsamında yapılan son düzenlemeler hakkında detayları paylaştı.

Abone Ol

Hükümet, kamu harcamalarını azaltmaya yönelik yeni tasarruf tedbirleri paketi üzerinde son düzenlemelerini yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanacak bu paketle, kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması ve 100 milyar liralık bir tasarruf hedefleniyor.

Kapsamlı Tasarruf Paketi Geliyor

İstanbul’da düzenlenen bir etkinlikte konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu maliyesinde etkinliği artırmak ve sürdürülebilir büyüme hedeflerine ulaşmak adına atılacak yeni adımları duyurdu. Şimşek, pazartesi günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte açıklayacakları tasarruf ve verimlilik paketinin detayları hakkında bilgi verdi. Bu paketle, harcamaların kalem kalem hesaplanarak gereksiz giderlerin minimum seviyeye indirileceği vurgulandı.

100 Milyar Liralık Tasarruf Hedefi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası duyurduğu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından yürütülen tasarruf tedbirlerinin hedefi, kamu harcamalarını optimize ederek 100 milyar liralık bir tasarruf sağlamak. Kamu kurumları, harcama planlarını sıkı bir denetime tabi tutarak giderleri düşürmeye yönelik önlemleri uygulamaya başlayacak.

Kiralama ve Bina Kullanımında Sıkı Kriterler

Yeni tasarruf tedbirleri kapsamında kamu kurumlarının bina ve araç kiralama işlemlerine sınırlamalar getiriliyor. Zorunlu durumlar dışında yeni kiralamalardan kaçınılacak, mevcut kiralamalar ise ihtiyaç analizine göre düzenlenecek. Ek binalar ve araçların kiralanması ihtiyaca göre değerlendirilecek.

Etkinliklere Ara Verilecek, Dijitalleşmeye Ağırlık Verilecek

Tasarruf tedbirlerinin diğer bir parçası olarak, farklı illerde yapılan eğitim, tanıtım gibi etkinliklere yıl boyunca ara verilecek. Ayrıca kırtasiye harcamalarının azaltılması için yazışmaların dijital ortamda yapılması zorunlu hale getirilecek. Bu adımlar, kamu kurumlarındaki gereksiz harcamaların önüne geçilmesini sağlayacak.

Yatırımlarda Öncelik Mevcut Projelere Verilecek

Kamu kurumlarına yönelik yatırım projelerinde de ciddi kısıtlamalar getirildi. Buna göre, %65’i tamamlanmış olan projeler sürdürülecek ancak yeni yatırımlara başlanmayacak. Bu strateji ile mevcut yatırımların hızlıca tamamlanması ve bütçenin verimli kullanılması hedefleniyor.

Bakanlıklar Tasarrufu Kendi Bünyelerinde Başlatıyor

Tasarruf paketinin önemli bir yönü de bakanların kendi bakanlıklarında başlattığı bireysel tedbirler oldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın ilk adımı attığı ve bakanlık bünyesindeki koruma araçları ve polis sayısını azalttığı belirtiliyor. Bakan Yerlikaya, makam araçlarının sayısını azaltarak tasarruf sürecine kendi makamında örnek bir uygulama ile dahil oldu.

Tasarruf tedbirleri kapsamında toplum ve kamu yararına olan projelere de öncelik verilecek. Bu projeler, sosyal sorumluluk çerçevesinde kamu kaynaklarının etkin kullanımını destekleyerek vatandaşların hizmetine sunulacak.