Meclis Başkanlığı’na sunulan yasa teklifi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda önemli değişiklikler içeriyor. Düzenlemeye göre, 01.01.2015 öncesine ait prim borçları tamamen silinecek. Bu adımla birlikte yaklaşık 2 milyar TL'lik borç yükü ortadan kalkacak.
YAPILANDIRMADAN YARARLANAMAYANLAR İÇİN FIRSAT
Teklif, daha önceki yapılandırma düzenlemelerine dahil olamayan ya da yapılandırma haklarını kaybeden vatandaşları kapsıyor. Böylece, milyonlarca kişi borç yükünden kurtulacak.
SAĞLIK HİZMETİ İÇİN KRİTİK TARİH: 1 OCAK 2025
GSS sistemine borcu olan vatandaşların 1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık hizmetlerinden faydalanma hakları sona erecek. Sosyal güvencesi olmayanlar için 2012’den bu yana uygulanan Genel Sağlık Sigortası, borç durumuna göre sağlık hizmeti sunuyor.
GSS SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?
Türkiye’de yaklaşık 9 milyon kişi Genel Sağlık Sigortası kapsamında bulunuyor. İşsiz, emekli olmayan ya da başka bir sosyal güvenceye sahip olmayan kişiler, aylık brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında prim ödemek zorunda. 2024 yılı için bu tutar 600 TL olarak belirlenmiş durumda.
GELİR TESTİ İLE ÜCRETSİZ HİZMET İMKÂNI
Ödeme gücü olmayan vatandaşlar, gelir testi yaptırarak prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Daha önce alınan Cumhurbaşkanı Kararı ile borçluların sağlık hizmetlerinden faydalanma süresi 31 Aralık 2024’e kadar uzatılmıştı.
YENİ DÜZENLEME KİMLERİ KAPSIYOR?
Bu düzenleme, özellikle geçmiş borçlarını ödeyemeyen ve yapılandırmadan yararlanamayan milyonlarca vatandaşı rahatlatacak. Sağlık hizmetlerinden kesintisiz faydalanmak için ise borçların yapılandırılması veya gelir testi başvurusunda bulunulması gerekiyor.