Rize'de, kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü sırada 5,5 yıl süresince kalp nakli bekleyen ancak hayata tutunamayan 16 yaşındaki Esila Tüfekçi'nin eserleri sergilendi. Alışveriş merkezinde gerçekleştirilen sergi, Esila'nın kalp nakli sürecinde çizdiği resimlerden oluşuyor. Açılış, Rize İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Şatıroğlu ve Esila'nın ailesinin katılımıyla gerçekleşti.

Sergideki resimler, Esila'nın yaşadığı süreci ve organ bekleyen diğer hastaların sesi olma çabasını yansıtıyor. Zeynep Tüfekçi, kızının 5,5 yıl boyunca kalp beklediğini ve nihayetinde naklin yapılmasının geç kalındığını belirterek, “Organ bağışının önemini birbirimize anlatalım. Hepimizin başına gelebilir” ifadelerini kullandı. Zeynep Tüfekçi, kızının sanatla sesini duyurmak için resimler yaptığını, ancak onun için mücadelelerinin devam edeceğini vurguladı.
 

ORGAN BAĞIŞI İHTİYACI

Rize İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, Türkiye'de 33 bin 500 kişinin organ nakli beklediğini ve bu hastaların en büyük sorunlarının organ bulmak olduğunu belirtti. Tepe, “En çok organ bekleyen hastalar, böbrek nakli bekleyenler. Yaklaşık 25 bin kişi diyalize giriyor, 2 bin 600 kişi karaciğer nakli bekliyor, 1.477 kişi ise kalp nakli bekliyor. Sonuç dramatik” dedi.

Kalp Nakli Bekleyen Hasta Resim Sergisi Rizede Acildi

Kışın hastaları ayağa bu kaldırıyor! En faydalı çorbalardan daha etkili: İltihapla savaşıyor Kışın hastaları ayağa bu kaldırıyor! En faydalı çorbalardan daha etkili: İltihapla savaşıyor

FARKINDALIK ÇALIŞMALARI

Rize Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Oğuz Polat, organ bağışının halk arasında bilinen ancak yanlış anlaşılan bir konu olduğunu ifade etti. Polat, “Ülkemizde daha çok canlıdan canlıya nakil gerçekleştiriyoruz. Kadavradan nakil oranı çok düşük. Bu tür etkinlikler düzenleyerek halkta bir bilinçlendirme sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Polat, Türkiye'deki nakil oranlarının Avrupa'ya göre tersine işlediğine dikkat çekerek, “Ülkemizde nakillerin yüzde 70’i canlıdan canlıya, yüzde 30’u kadavradan yapılıyor. Hedefimiz, bu oranları kadavradan nakil için yüzde 80-90 civarına çıkarmak” diye ekledi.
Kalp Nakli Bekleyen Hasta Resim Sergisi Rizede Acildi2

ORGAN BAĞIŞINA DESTEK

Sergi, yalnızca Esila'nın sanatını sergilemekle kalmayıp, aynı zamanda organ bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla da önemli bir platform oluşturdu. Katılımcılar, serginin yanındaki organ bağışı standından bilgi alarak destek olma fırsatı buldu. Esila'nın hikayesi, organ bağışı konusunun toplumsal bilincin artırılması için bir çağrı niteliği taşıyor.

Kaynak: İHA