Kalıcı kalp pili, kalp ritmini düzenleyen ve gerektiğinde kalbe şok uygulayabilen elektronik bir cihaz olarak bilinir. İlk başta sadece kalp atışlarını yavaşlatan hastalıkların tedavisinde kullanılan kalıcı kalp pilleri, zamanla ölümcül ritim bozuklukları ve kalp yetmezliği gibi daha karmaşık durumların tedavisinde de kullanılmaya başlanmıştır. Medicana Sağlık Grubu Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Baran, kalıcı kalp pili takılan hastaların ameliyat sonrası dikkat etmeleri gereken önemli kuralları paylaştı.

Prof. Dr. İbrahim Baran’dan Kalp Pili Takılanlar İçin 8 Kural

Medicana Bursa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Baran, kalıcı kalp pili takılan hastaların uyması gereken bazı temel kurallar olduğunu belirterek, bu kuralları şu şekilde sıraladı:

İlk 2 Gün Kol Hareketi Kısıtlanmalı

Çığır açan tedavi: Burun spreyi Alzheimer’ı 15 yıl geciktiriyor! Çığır açan tedavi: Burun spreyi Alzheimer’ı 15 yıl geciktiriyor!

Kalıcı kalp pili takılan hastalar, ilk iki gün boyunca pilin yerleştirildiği taraftaki kolu hareket ettirmemelidir. Bu, pilin yerleştiği bölgede herhangi bir zorlanma veya hasar oluşmasını engeller.

Omuz Hareketleri Kısıtlanmalı

Evde, yara bölgesinin olduğu taraftaki omuzun 1 ay süreyle fazla hareket ettirilmemesi gereklidir. Ancak, ön kol ve el hareketleri serbesttir. Kolun vücuda yapıştırılması ise doğru değildir; kol serbest olmalı, sadece omuzdaki hareketler sınırlanmalıdır.

Basınçtan Kaçınılmalı

Kalıcı kalp pilinin yerleştirildiği bölgeye basınç uygulanmamalıdır. Ayrıca, hastalar 20-30 gün boyunca yüzüstü yatmaktan kaçınmalıdır.

Yara Bakımı

Yara bölgesinin temiz ve kuru tutulması önemlidir. İlk 1 hafta içinde hastalar, yara bakımı için doktorlarından gerekli talimatları almalıdır.

Kalp Pili Kartı Taşınmalı

Kalıcı kalp pili takılan her hastaya, pil firması tarafından özel bir kart verilir. Bu kartta hastanın kimlik bilgileri ve kalp pili ile ilgili bilgiler yer alır. Bu kartın sürekli yanınızda taşınması, olası bir acil durumda oldukça faydalıdır.

Elektronik Aletlerden Uzak Durulmalı

Kalp pilleri, güçlü elektromanyetik alanlardan etkilenebilir. Bu nedenle, hastalar MR cihazlarından, havaalanlarındaki ve bazı binalardaki X-ray cihazlarından, elektrik ark kaynağından ve trafolardan uzak durmalıdır. MR uyumlu pil takılmamış hastaların MR çektirmesi mümkün değildir.

Günlük Elektronik Cihazlar Güvenlidir

Evde kullanılan buzdolabı, çamaşır makinesi, ütü, ocak gibi çoğu elektronik cihaz, kalp pilini etkilemez. Ancak cep telefonu ve telsiz telefonları kullanırken, cihazın pil cebinden en az 15 santimetre uzakta tutulması ve mümkünse diğer tarafta kullanılması önerilir.

Tıbbi Görüntüleme İşlemleri

Düz röntgen filmi, anjiyo, ultrason, bilgisayarlı tomografi ve diş tedavileri kalp pilini etkilemez. Ancak bu tür işlemler öncesinde, ilgili sağlık çalışanlarına kalp pili takılı olduğu belirtilmelidir.

Kalp Pili Ömrü Uzatılabilir

Prof. Dr. Baran, kalıcı kalp pili olan hastaların düzenli olarak pil ölçümleri ve uzman hekim kontrolleri yaptırarak pilin ömrünü iki yıldan fazla uzatabileceklerini belirtti.

Sonuç olarak, kalıcı kalp pili takılan hastaların, pilin düzgün çalışabilmesi için belirli kurallara uyması hayati önem taşır. Bu kurallara dikkat edilmesi, kalp pilinin verimli çalışmasını sağlamakla birlikte, olası sağlık sorunlarının önüne geçilmesine de yardımcı olur.

Kaynak: İHA