Bakan Memişoğlu: Türkiye yılda 5 bin organ nakli ile Dünya çapında bir merkez oluyor Bakan Memişoğlu: Türkiye yılda 5 bin organ nakli ile Dünya çapında bir merkez oluyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi, 2024-2025 Akademik Yılı Güz Dönemi açılış dersinde, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy, "Türkiye’nin bağımlılıkla mücadelesi" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, bağımlılıkla mücadelede iletişimin önemine dikkat çekildi.

Prof. Dr. Atasoy, madde bağımlılığının önlenmesi için gençlere önemli uyarılarda bulunarak, "Bir kere denemekten bir şey olmaz demeyin; maddeyi aklınızdan bile geçirmeyin. Unutmayın ki, tek bir denme bile bağımlılığa yol açabilir" dedi.

Açılış dersinde, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aslı Ceylan Öner ve Prof. Dr. Gözde Yazgı Tütüncü, akademik kadro ve çok sayıda öğrenci de hazır bulundu. İEÜ Konferans Salonu’ndaki etkinlikte, Prof. Dr. Atasoy’un sunumu dikkatle dinlendi.

Bağımlılığı Önlemek Ailede Başlıyor (2)

‘Hayır’ Demeyi Öğrenin

Prof. Dr. Atasoy, üniversite hayatının önemli bir dönem olduğunu vurgulayarak, "Kendi fiziksel sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Bir gün size sunulan bir maddeye ‘hayır’ demekten çekinmeyin" dedi. "Bu üniversite çatısı altında size yardım elini uzatacak profesyoneller var, bu kişilerden destek almaktan çekinmeyin" şeklinde konuştu.

Aile İletişiminin Önemi

Bağımlılıkla mücadelenin aile içi iletişimle de bağlantılı olduğunu belirten Atasoy, ailelerin akşam yemeklerinde bir araya gelerek, birbirlerinin deneyimlerini paylaşmasının önemine dikkat çekti. "Eleştirel bir yaklaşım yerine destekleyici bir tutum benimsemek, sorunların üstesinden gelinmesine yardımcı olacaktır" dedi.

İlaç Kullanımında Dikkat

Prof. Dr. Atasoy, bilinçsiz ilaç kullanımının da bağımlılığa yol açabileceğine işaret ederek, "Reçeteye bağlı ilaçlar, yalnızca doktorun önerdiği dozda alınmalıdır. Bu ilaçlar, başkalarına verilmemelidir; aksi takdirde bağımlılık riski doğar" uyarısında bulundu.

Sürdürülebilir Yaşam Vurgusu

İEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Yetkiner, üniversitenin vizyonunun "sürdürülebilir bir yaşam için yaratıcı ve dönüştürücü çözümleri oluşturmak" olduğunu ifade etti. "Bağımlılıkla mücadelede Birleşmiş Milletler'in ‘Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi’ çerçevesinde sağlık ve refah hedefleri bulunmaktadır" diyen Yetkiner, bu bağlamda bağımlılıkla ilgili farkındalığı artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Kaynak: İHA