Ekonomi

İzmir E-ihracatta hız kazanıyor

İzmir Ticaret Odası, e-ihracatın toplam ihracattaki payını 2028’e kadar yüzde 10’a çıkarmayı hedefleyerek, yerel firmaların uluslararası pazarlarda daha aktif olmasını sağlamak amacıyla ikili iş görüşmeleri düzenledi. 345 görüşmenin yapıldığı etkinlikte, dijital dönüşüm ve stratejik yatırımlar vurgulandı

Abone Ol

İzmir Ticaret Odası, e-ihracatın toplam ihracattaki payının giderek arttığını göz önünde bulundurarak, bu oranın 2028 yılına kadar yüzde 10'a çıkarılması hedefiyle İzmirli firmaların bu alanda aktif olmasını teşvik ediyor. E-ihracat hizmet paydaşlarıyla İzmirli firmalar arasındaki işbirliğini güçlendirmek ve uluslararası pazarlarda yeni fırsatlar yaratmak amacıyla düzenlenen ikili iş görüşmeleri etkinliğinde toplam 345 görüşme gerçekleştirildi. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir’i "e-ticaret ve e-ihracat merkezi" olarak konumlandırma çabalarının devam edeceğini vurguladı.

Etkinlik, İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri’nin açılış konuşmasıyla başladı. E-ihracat hizmet sağlayıcılarından 20 firmanın yanı sıra, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Eyigele İşleyen, Meclis Üyeleri ve 80. E-Ticaret Grubu Meslek Komitesi üyeleri de etkinliğe katıldı.

Mahmut Özgener, e-ticaret etkinliklerinin üyeler tarafından büyük bir ilgiyle karşılandığını belirterek, bu durumun üyelerin e-ihracatla global pazarlara açılma isteğinin ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini ifade etti. Etkinliğin, firmaların dijital alanda daha güçlü adımlar atarak uluslararası iş birliklerine imza atmalarına katkıda bulunacağına inandığını söyledi.

Özgener, dijital dönüşümde yapay zeka, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi unsurların önemli rol oynadığını belirterek, bu alanlarda yatırımları kolaylaştıracak teşviklerin gerekliliğine değindi. Ayrıca, firmaların e-ticaret operasyonlarını yönetebilecek personel istihdamına yönelik desteklerin Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanmasının faydalı olacağını vurguladı.

Özgener, başarılı uluslararası örneklerden yola çıkarak Türkiye'de, özellikle İzmir’de bir "sınır ötesi e-ticaret serbest bölgesi" kurulmasının önemli bir fırsat olduğunu ve bu bölgenin gümrük, vergi süreçlerinde kolaylıklar sunan, lojistik çözümleriyle donatılmış bir "tek durak e-ticaret merkezi" olabileceğini ifade etti. İzmir’in stratejik avantajlarıyla böyle bir merkez için en uygun şehirlerden biri olduğuna inanarak, bunun sadece yerel anlamda değil, çevresindeki bölgelere de büyük bir katkı sağlayacağını ve Türkiye’yi dünya çapında e-ticaret merkezlerinden biri haline getireceğini sözlerine ekledi.