Türkiye, ihracatı desteklemek ve ticareti geliştirmek amacıyla 2025 yılı bütçesinden 43 milyar lira ayırmayı planlıyor. Bu bütçe, Ticaretin Düzenlenmesi, Geliştirilmesi ve Kolaylaştırılması Programı çerçevesinde kullanılacak.

AA muhabirinin 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nden derlediği bilgilere göre, ihracat destekleme çalışmaları kapsamında markalaşma faaliyetleri sürdürülüyor. Program, AR-GE, teknoloji geliştirme, elektronik ticaret ve uluslararası fuarlara katılım gibi çeşitli destekleri içeriyor. Ayrıca, hizmet ihracatı sektörlerine yönelik devlet destekleri devam edecek ve katma değerli hizmet ihracatının artırılmasına odaklanılacak.

Turquality Programı ile Türk markalarının uluslararası pazarda güçlenmesi hedefleniyor; desteklenen firmaların sayısının artması planlanıyor. 2025 sonuna kadar hizmet ihracatına yönelik desteklenen firma sayısının 28 bine çıkması öngörülüyor. Ayrıca, hizmet ihracatı için desteklenen marka sayısının 100’e ulaşması hedefleniyor.

Orta ve yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatındaki payını artırmak da hedefler arasında. Yıl sonunda bu ürünlerin payının yüzde 40,5 olması bekleniyor. "Yeşil Mutabakata Uyum Projesi" kapsamında, çevresel sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği gibi konularda desteklenen şirket sayısının 50’den 250’ye çıkması planlanıyor.

Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri sektöründe hedeflenen iş hacminin 2025’te 30 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ayrıca, dış ticaret politikaları sürdürülerek, ithalatla ilgili korunma önlemlerinin artırılması öngörülüyor.

Sobada satış patırtısı: Soğuk havalar talebi artırdı Sobada satış patırtısı: Soğuk havalar talebi artırdı

E-ticaretin büyümesi de göz önünde bulundurularak, 2025 yılında işlem hacminin 5,7 trilyon lira olması hedefleniyor. Kadın kooperatif sayısının da 2025’te 1200’e ulaşması planlanıyor. KOOP-DES kapsamında, 2025 sonuna kadar 190 kooperatifin desteklenmesi amaçlanıyor.

Kaynak: bigpara.hurriyet