İstanbul'da arıcılıkla ilgilenenler, bu yıl ayçiçeği balı hasadına başladılar. Yaklaşık 51 yıldır arıcılıkla uğraşan İstanbul Arıcılar Birliği Başkanı Onur Çilenk, şehirde 150 bin civarında koloninin bulunduğunu ve 1500 kişinin arıcılıkla geçimini sağladığını belirtti. İstanbul genelinde yılda yaklaşık 3 ton bal ve diğer arı ürünleri üretiliyor.

Bakan Şimşek: Enflasyon 40'lı rakamlarla görülecek Bakan Şimşek: Enflasyon 40'lı rakamlarla görülecek

Çilenk, Türkiye'nin koloni varlığı açısından dünya genelinde ikinci sırada olduğunu vurgularken, bal kalitesinde ise önde olduklarını ifade etti. Türkiye'nin 3 bin 500 farklı floraya sahip olduğunu ve endemik bitkilerle zenginleştirildiğini söyleyen Çilenk, bu durumun balın kalitesini artırdığını belirtti.

Arıcılık1

Arıcılık faaliyetlerinin yaygınlaşmasıyla ilgili olarak, İstanbul'un farklı bölgelerinde yapılan çalışmaların ve hava koşullarının bu süreci desteklediğini belirten Çilenk, bal üreticilerinin çam balı üretimi için çam bölgelerine yönelme hazırlığında olduklarını aktardı. Ayrıca, püren ve çam balı üretiminin ardından, baharda narenciye balı üretimine geçileceği bilgisini verdi.

Şile bölgesinde 2 yıldır arıcılık yapan Zeynep Toksöz ise, başlangıçta arılardan korktuğunu ancak zamanla bu korkusunun geçtiğini ve arılarla iç içe yaşamaya başladığını söyledi. Arıcılığın zorluklarına rağmen, arıların doğadaki önemini ve faydalarını keşfettiklerini dile getirdi. Toksöz, kovanları kaldırmanın kadınlar için zorlu olduğunu ancak arıcılığın kendisine sağladığı tatminin büyük olduğunu belirtti.

İstanbul'daki arıcılık faaliyetlerinin, hem şehirdeki flora çeşitliliğini desteklemek hem de bal üretimini artırmak amacıyla sürdürüldüğü belirtiliyor. Arıcılar, gelecek dönemlerde daha geniş bir üretim alanı ve artan bal kalitesi hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: AA