Muğla’da denizcilik dönüşümü: Başkan Aras’tan yeni yatırım müjdesi Muğla’da denizcilik dönüşümü: Başkan Aras’tan yeni yatırım müjdesi

MEMDUH GÜNEY / EGE TELGRAF - İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Kurulu Kasım ayı toplantısında İZSU’nun 2025 yılı bütçesi oylandı. Kültürpark Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen bütçe görüşmesine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlık yaptı.  İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2025 yılı için hazırladığı 35,5 milyar TL’lik bütçe, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde onaylanırken altyapı yatırımlarının öne çıktığı bütçede, İzmir Körfezi’nin temizliği ve su sirkülasyonunu artırmak için 7,5 milyar TL ayrıldı.

KÖRFEZ TARAMASINA 420 MİLYON TL

Bütçe kapsamında, İzmir Körfezi’ndeki dip tarama ve çamur çıkarma çalışmalarına 420 milyon TL’lik kaynak ayrıldı. Bunun yanı sıra, altyapıyı güçlendirecek büyük projeler için dış finansman desteklerinin büyük ölçüde tamamlandığı ve bütçeye dahil edildiği açıklandı.

ÇİĞLİ 4. FAZ ÖZ KAYNAKLA YAPILIYOR

Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. Faz inşaatı için beklenen dış kredi onaylanmadığından, projenin öz kaynaklarla devam ettirileceği belirtildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, tesisin 2025 yılı Nisan ayında hizmete açılacağını ifade etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan beklenen kredi onayı geldiğinde, diğer büyük projelerin de temelinin atılacağı vurgulandı.

DÜNYA BANKASI DESTEĞİ

Dünya Bankası’ndan sağlanan finansmanla, Konak-Bayraklı Yeni Kent Merkezi ile Konak ve Karabağlar’da yağmur suyu ayrıştırma projelerine Aralık ayında başlanacağı duyuruldu. 2025 yılı içinde hayata geçirilecek bu projelerin ihale sürecinin yakında tamamlanacağı bildirildi.

ATIKSU FAALİYETLERİNE 10 MİLYAR TL

İZSU’nun 2025 yılı bütçesi, geçtiğimiz ay onaylanan Stratejik Plan’a uygun şekilde dağıtıldı. İçme suyu faaliyetlerine 6,9 milyar TL, atıksu faaliyetlerine 10 milyar TL, iklim değişikliği uyum çalışmalarına 6,4 milyar TL ve kurumsal kapasiteyi artırıcı çalışmalara 7,8 milyar TL ayrıldı.

MADDE MADDE KÖRFEZ BÜTÇESİ

Hazırlanan bütçede Körfez temizliğini direkt olarak etkileyecek yatırımlar ayrı kalemler olarak belirtilirken Körfezin biyoçeşitliliğinin korunması ve tarama faaliyetleri için 947.484.000 TL, atık su arıtma tesislerinin imalatı için 800 milyon TL, atık su arıtma tesislerinin işletilmesi için 1 milyar 807 milyon 240 bin TL, Çiğli çamur çürütme ve kurutma tesisi için 350 milyon TL, atık su çamurunun yönetilmesi için 600 milyon TL, kanalizasyon bakım onarım faaliyetleri için 890 milyon 807 bin TL, yeni yağmur suyu hatlarının imalatı için de 1 milyar 878 milyon 725 bin TL’nin ayrılacağı belirtildi.

Kaynak: Ege Telgraf