Temel Reis’in mucize yiyeceği Ispanak, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin gündemine bomba gibi düştü.
İstanbul, Edirne, Tekirdağ ve Kocaeli’de ıspanak yedikten sonra ağı...
Temel Reis’in mucize yiyeceği
Ispanak, geçtiğimiz hafta Türkiye’nin gündemine bomba gibi düştü.
İstanbul, Edirne, Tekirdağ ve Kocaeli’de ıspanak yedikten sonra ağız kuruluğu, bulantı, kusma, görme bulanıklığı gibi yakınmaları olan 196 kişi hastanelere başvurdu.
Sağlık Bakanı’na göre bu tabloya neden olan, ıspanağın arasına karışan yabani otlar ve salgıladıkları zehirli maddelerdir.
Önce, ıspanağın yararlarına bakalım:
Ispanak, içinde bulundurduğu besin değerleri açısından sağlığa oldukça yararlı bir sebzedir. İçeriğinde A, C, D ve K vitaminlerini bulunduran ıspanak ayrıca demir, iyot, potasyum, sodyum, bakır, çinko, lutein, kalsiyum, protein ve folik asit açısından da oldukça zengindir. Bu vitaminlerden tam anlamıyla faydalanmak için çiğ olarak yenmesi gerekmektedir. Çiğ yemek istemezseniz bile az pişmiş olarak yemek vitamin açısından daha mantıklıdır.
Ispanak düşük kalorili olması ve lif açısından bolca zengin olması nedeniyle diyet yapmak isteyenler için en uygun besindir. İçinde bulundurduğu lif sayesinde tokluk hissi verdirerek acıkmayı önler.
Peki, ıspanak zehirlenme yapar mı?
Ispanak doğal olarak zehirlenmeye yol açan bir gıda değildir. İçinde bir zehirli kimyasal madde kalıntısı ya da zehirlenmeye yol açacak bir bakteri içermez.
Ispanağın içinde doğal olarak bulunan oksalat (ıspanak yediğimizde ağzımızda buruk bir tad bırakan madde) veya nitratların (azotlu bir kimyasal madde) bir zehirlenme tablosu oluşturması için kilolarca ıspanak yemek gerekir.
Onlarca insanı etkileyen son olayda ıspanaktan zehirlenmenin doğal bir etkene dayanmadığı söylenebilir.
Yenilmemesi gereken bitkilerin gıdalara karışması olağan mı?
Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin açıkladığı gibi ıspanağa kazayla ya da kasıtlı olarak başka otların ya da bitkilerin karışmış olması bir zehirlenme olayına yol açabilir.
Bitkiler kendilerini otçullardan, böceklerden ya da onları yiyen bir başka canlılardan korumak için çok sayıda kimyasal madde üretir.
Üretilen kimyasal maddelerin bir kısmı insanlar ve diğer çok sayıda canlı için faydalıdır; birer besin öğesi olarak görülebilir. Ancak büyük bir kısmı da bir toksindir.
Bu toksinleri içeren bitkiler yenildiğinde ya da içildiğinde zehirli etkiler gösterecektir.
Yenilen, yani bir gıda maddesi olarak tüketilen bitkisel gıda ürünleri de çok sayıda bitkisel toksin içerir. Ama onları yediğimiz zaman zehirlenmeyiz. Neden?
Çünkü yiyecek hazırlama ve pişirme teknikleri bu toksinleri zararsız bir forma dönüştürür.
Zehirlenmeye yol açan kimyasal maddeler de olabilir mi?
Zehirlenmeye yol açacak toksik kimyasal maddeler de var. Örneğin pestisitler gibi. Ancak son durumda olduğu gibi onlarca insanın etkilendiği bir zehirlenme olayı için üründeki pestisit miktarının çok yüksek olması gerekli.
Son söz:
Yediklerimiz sağlığımızı etkiliyor. Ne yediğimize, neleri tercih ettiğimize, neleri ne miktarda yiyeceğimize bir başkası karışamaz. Ancak, bizlere tertemiz ulaşması, zehirsiz, atıksız ve katkısız ulaşması devletin görevidir.