Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt, tüp bebek tedavisi ile ilgili sıkça yapılan yanlışları düzeltti. Bayazıt, şu açıklamaları yaptı:

SADECE SON ÇARE DEĞİLDİR

Tüp bebek tedavisinin sadece son çare olarak görülmesi yanlış bir inanıştır. Dr. Bayazıt, bazı durumlarda tüp bebek uygulamasının öncelikli olarak tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle erkek ve kadınlardaki kanal tıkanıklıklarının açılma operasyonlarının başarı oranlarının düşük olması nedeniyle, 40 yaş üzerindeki kadınlar için aşılama yerine doğrudan tüp bebek öneriliyor. Polikistik over sendromu (PCO) yaşayan kadınlar için de önce iğne ile yumurtalıkları uyarmak yerine tüp bebek tedavisine geçmek daha mantıklı bir seçenek olabilir.

TÜM İNFERTİLİTE PROBLEMLERİNE ÇÖZÜM

Bir başka yaygın yanlış, tüp bebek tedavisinin tüm infertilite problemlerine çözüm olabileceği inancıdır. Dr. Bayazıt, sağlıklı sperm, yumurta ve rahim yoksa tüp bebek uygulamasının sonuç vermeyeceğini vurguladı. Menopozdaki bir kadına veya MikroTESE operasyonuyla sperm bulunamayan bir çifte tüp bebek uygulanamayacağını belirtti.

Bu rahatsızlığı olan kişilere ‘kafein’ uyarısı Bu rahatsızlığı olan kişilere ‘kafein’ uyarısı

İLERİ YAŞTA DENEME YAPILAMAZ YANILGISI

Ayrıca, tüp bebek tedavisinin yalnızca genç yaştaki kişilere uygulanabileceği düşüncesi de yanlıştır. Dr. Bayazıt, ileri yaşta olan kadınların adet gördükleri sürece tüp bebek denemesi yapabileceğini, ancak yaşla birlikte yumurta sayısı ve kalitesinin düştüğünü hatırlattı. İleri yaşlarda yumurta sayısının azalmasının etkisini telafi etmek için yumurta toplama işlemi yapılabileceğini ifade etti.

ÇOĞUL GEBELİK OLACAĞI YANILGISI

Tüp bebek tedavisinde her zaman ikiz veya üçüz gebelik olacağına dair yaygın bir inanış da yanlıştır. Çoğul gebelik olasılığı, verilen embriyo sayısıyla doğrudan ilişkilidir. Günümüzde kullanılan daha gelişmiş teknikler sayesinde, daha az sayıda embriyo transfer edilerek ikiz veya üçüz gebelik olasılığı azaltılabiliyor.

TEKRARI İÇİN KESİN BİR SAYI YOKTUR

Son olarak, tüp bebek tedavisinin belli bir sayıda tekrarı gerektiği düşüncesi de yanlıştır. Dr. Bayazıt, tüp bebek denemesi için kesin bir sayı olmadığını, 10’dan fazla deneme yapıp gebelik elde eden hastaların bulunduğunu söyledi. Doktorun, hastayı doğru yönlendirmesi ve hastanın yaşı, embriyoların kalitesi, rahim durumu gibi faktörleri dikkate alarak karar vermesi önem taşıyor.

Kaynak: Bülten