Bağ makasıyla kesilen üzümler, önce salkımından ve çürüğünden ayrılıyor. Sağlam üzümler, potasyum, soda ve zeytinyağı karışımı ile yağlanarak, güneş altında 7 ila 10 gün arasında kurutulmak üzere sergi alanlarına bırakılıyor. Bu süreç, üzümün kalitesini artırarak kış aylarının vazgeçilmezi haline gelmesini sağlıyor.

Çilek üreticisi tarlaya erken indi: 2025 sezonu hazırlıkları başladı Çilek üreticisi tarlaya erken indi: 2025 sezonu hazırlıkları başladı

Kilis’in verimli topraklarında yıllardır süren ‘Horoz karası üzümü’ üretimi, 2020 yılında kurulan Üzüm Birliği sayesinde destekleniyor. Birlik, hem iç hem de dış piyasalara ihracat yaparak çiftçilerin ekonomik durumlarına katkıda bulunuyor. Üzüm Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Yalçın, sezon boyunca yaklaşık 300 ton üzüm işlediklerini belirterek, hedeflerinin 500 ile 600 ton arasında olduğunu ifade etti. Birlik, GAP İdaresi, İpek Yolu Kalkınma Ajansı, Kilis Valiliği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ortaklaşa olarak faaliyete geçti. Yalçın, "7 ile 10 gün boyunca güneş altında kurutulan üzümleri, tüccar ve üreticiler birliğe getirerek piyasaya sunmak üzere hazırlıyoruz. Şu anda 44 kişiyle iki vardiya halinde çalışıyoruz," dedi.

Kilis’in ‘Horoz karası üzümü’, bu zahmetli süreçlerin ardından hem iç piyasaya hem de İstanbul, Ankara, Bursa ve Trabzon gibi illere ihraç ediliyor. Böylece, Kilis’in adı ve coğrafyasıyla birleşen bu tescilli ürün, sofralara ulaşma yolculuğunu sürdürüyor.

Kaynak: İHA