Kirasını yatırana parası geri dönecek! Katılım koşulları belli oldu Kirasını yatırana parası geri dönecek! Katılım koşulları belli oldu

Aydın’ın ılıman iklimi sayesinde yılın 12 ayı çilek üretimi yapılabiliyor. Bu avantajlı koşullar, üreticilerin yüzünü güldürürken, bu yıl tarlaya yaklaşık bir ay önce inen çiftçiler, toprak hazırlıklarına şimdiden başladı. Üreticiler, verim ve kalite açısından geçen yıllardan memnun olduklarını belirtirken, en büyük sıkıntılarının tarım sektöründe çalışacak işçi bulmak olduğunu dile getirdiler. Çoğunlukla Suriye’den gelen işçilerle bu sorunun üstesinden gelindiğini belirten çiftçiler, bu işçi sıkıntısı nedeniyle sezon hazırlıklarına erken başlamak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Aydın’ın neredeyse tüm ilçelerinde yetiştirilen ve Ovacık Yaylası gibi yüksek rakımlı bölgelerde bile temel geçim kaynaklarından biri olan çilek üretimi, özellikle Aydın Ovası’nda yoğun olarak gerçekleştiriliyor. Bölge çiftçilerinden Barış Örgün, üretim miktarı ve ekim alanlarının her geçen gün arttığını belirterek, "Tarım sektöründe çalışacak insan bulmak çok zorlaştı. Bu yüzden zamanla yarışıyoruz. Çalışacak insan bulsak bu kadar erken başlamamıza gerek kalmazdı. Ama makineleşmeye rağmen iş gücü bulmak hala büyük bir sorun" dedi. Örgün, geçmişte tarımda makineler çıktığında insanların "artık çalışacak iş kalmaz" diye düşündüğünü hatırlatarak, "32 yaşındayım ve çocukluğumdan beri tarım işlerinde çalışıyorum. Her geçen gün işimizi kolaylaştıracak yeni makineler üretiliyor. Ancak buna rağmen işçi bulmak zor. Eğer bu makineler icat edilmemiş olsaydı ve Suriyeli işçiler çalışmasaydı, Türk tarımı büyük sıkıntı yaşardı," diye konuştu.

Çilek üreticileri, bu zorluklara rağmen 2025 sezonu için hazırlıklarını titizlikle sürdürüyor.

Kaynak: İHA