Mpox hastalığı, özellikle Afrika’da hızla yayılırken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hastalığın küresel bir salgına yol açıp açmayacağı konusundaki endişeleri yatıştırmaya çalıştı. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, Mpox'un Covid-19'un yerini alacak bir tehdit oluşturmadığını belirtti. Kluge, Mpox ile mücadelede panik yerine hedefli önlemler ve iyi bir gözetim gerektiğini vurguladı.
DSÖ sözcüsü Margaret Harris ise, Mpox'un Covid-19'dan farklı olarak çok yakın fiziksel temas yoluyla yayıldığını, bu yüzden kitlesel aşılama yerine hedefli aşılama yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Mpox’un yayılmasını durdurmanın Covid-19'a göre daha kolay olduğunu belirtti. Harris, Mpox'un dünya genelinde büyük bir pandemi oluşturma riskinin düşük olduğunu, ancak uluslararası sağlık önlemlerinin önemini vurguladı.
Asya ülkeleri, Mpox'un yayılmasını önlemek için çeşitli önlemler aldı. Çin, etkilenen bölgelerden gelen yolcuların bildirimde bulunmasını ve test yaptırmasını önerdi. Hindistan, uluslararası havaalanları ve limanlarda daha sıkı kontroller yapılacağını duyurdu. Endonezya, Malezya ve Pakistan da benzer önlemler aldı. Filipinler ise ülkesindeki ilk Mpox vakasını tespit etti.
Mpox virüsü, halk sağlığı acil durumu olarak ilan edilmişken, DSÖ'nün açıklamaları, küresel çapta paniği yatıştırmayı amaçlıyor.