Acıbadem Bodrum Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ersen Hürmüzlü, Hepatit B virüsünün kan ve vücut sıvıları yoluyla bulaştığına dikkat çekerek, "Diş fırçası, tıraş bıçağı ve tırnak makasları gibi eşyalar başkalarıyla ortak kullanılmamalıdır" uyarısında bulundu.

Çocuklarda ekran bağımlılığına dikkat! Çocuklarda ekran bağımlılığına dikkat!

Hepatit B, dünyada 240 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 2,5 milyon kişiyi etkileyen bir hastalıktır. Dr. Hürmüzlü, Türkiye'de her 10 kişiden 3'ünün Hepatit B virüsü ile karşılaştığını belirterek, coğrafi farklılıkların bu oranı etkilediğini ve özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde daha yüksek bulaşma oranları görüldüğünü ifade etti.

Hepatit B'nin Bulaşma Yolları

Hepatit B virüsü, kan yoluyla veya vücut sıvıları ile bulaşır. Bu virüs, enfekte olmuş kişilerin kanı veya kanın sıvı kısmı ile temasla yayılabilir. Ayrıca cinsel temasla da bulaşabilir, ancak öpüşme ve emzirme gibi durumlarla bulaşma riski yoktur. Aynı evde uzun süreli temas halinde, deri çatlaklarından da bulaşma riski bulunabilir. Özellikle anneden bebeğe doğum sırasında bulaşma sıkça görülür.

Sağlık Kurumlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aşılamanın yaygınlaşması ile bulaşmaların azaldığını belirten Dr. Hürmüzlü, sağlık kurumlarında, berberlerde, kuaförlerde ve dişçilerin cerrahi aletlerinin temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, dövme, piercing gibi işlemler ve manikür-pedikür gibi uygulamalar da bulaşma riski taşır. Hepatit B'nin toplu yaşam alanlarında daha hızlı yayıldığına da dikkat çekti.

Risk Altındaki Bireyler

Dr. Hürmüzlü, Hepatit B riski taşıyan grupları şöyle sıraladı: "Ailesinde Hepatit B olanlar, cinsel partneri Hepatit B pozitif olanlar, sık partner değiştirenler, damar içi madde kullananlar, sağlık çalışanları ve bazı topluluklar." Bu kişilerin düzenli olarak aşılanmaları gerektiğini belirten Dr. Hürmüzlü, özellikle gebeler, kan ve organ vericilerinin de aşılanmasının önemine dikkat çekti.

Hepatit B Aşısı ve Korunma Yöntemleri

Hepatit B'den korunmanın en etkili yolu aşıdır. Hepatit B aşısı, virüsün dış kılıfını oluşturan proteinden yapılmış bir aşıdır ve hastalığa yol açmaz. Dünya genelinde bebeklerin doğumdan hemen sonra aşılanması önerilmektedir. Ülkemizde de bebekler, doğar doğmaz Hepatit B aşısı almaktadır. Aşı, üç doz olarak yapılır ve bir kez aşılanan kişilerin ömür boyu bağışıklığı sağlanır. Ancak bağışıklık sistemini baskılayan hastalıkları olan kişilerin yeniden aşılanması gerekebilir.

Sonuç olarak, Hepatit B aşısı ile bu hastalık büyük oranda önlenebilir ve korunmak için alınacak basit tedbirlerle virüsün yayılması engellenebilir.

Kaynak: İHA