Hematolojik kanserlerde daha hedeflenmiş ve kişiye özgü tedavilerin geliştiğini belirten Türk Hematoloji Derneği (THD) Başkanı Prof. Dr. Muhlis Cem Ar, "Kan kanserinin genetik temelli yeni sınıflamaları bulunuyor. Artık daha hedefe yönelik tedavi dönemine geçiyoruz," dedi.

Antalya'da düzenlenen 50'inci Ulusal Hematoloji Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Ar, derneğin 1967 yılında kurulduğunu ve bu yıl önemli bir dönüm noktası olan 50. kongresini gerçekleştirdiklerini aktardı. "Kongre, hem ulusal hem de uluslararası katılımcıların bulunduğu, verimli tartışmalara sahne oldu ve hematoloji alanındaki en güncel bilgilerin paylaşıldığı bir platform oldu," diye ekledi.

Muslera yerine listede o isim var: Taffarel araya girdi parçalı forma için gelecek Muslera yerine listede o isim var: Taffarel araya girdi parçalı forma için gelecek

Damar Tıkanıklığı ve Pıhtılaşma Riskleri

Kongrede damar tıkanıklığı ve pıhtılaşma konularının ele alındığını söyleyen Ar, hareketsizliğin pıhtılaşma riskini artıran temel etkenlerden biri olduğunu ifade etti. "Damar tıkanıklığı, kalp krizi, felç ve akciğer embolisi gibi ciddi sağlık sorunlarının başında geliyor. Hareketsizlik, bu sorunları tetikleyen en önemli faktörlerden biri. Günde en az 5-6 bin adım atmak ve oturarak çalışanların düzenli olarak hareket etmesi gerekiyor," dedi.

Kişiye Özgü Tedavi Yaklaşımları

Prof. Dr. Ar, kongrede Avrupa Hematoloji Derneği ile ortak oturum düzenlediklerini ve kan kanserinin genetik temelli sınıflamalarının önemli bir konu olduğunu dile getirdi. "Eskiden hastalıkları mikroskop altında şekillerine göre ayırt ediyorduk. Artık, moleküler düzeyde genetik mutasyonları belirleyip bu mutasyonlara uygun tedavi yöntemleri seçmek mümkün. Bu, tedavi başarısını artırırken yan etkileri de azaltma fırsatı sunuyor," diye açıkladı.

Genetik tetkiklerin maliyetinin yüksek olduğunu belirten Ar, Sağlık Bakanlığı ile ortak bir algoritma üzerinde çalıştıklarını ve standart taramalarla bu tetkiklerin daha kolay geri ödenebilir hale geleceğini umduklarını söyledi. "Tek tip bir tedavi yaklaşımından, genetik sınıflamalara dayalı daha hedeflenmiş ve kişiye özgü tedavi dönemine geçiyoruz," şeklinde konuştu. Kongrede Akut Miyeloid Lösemi ve Miyelodisplastik Sendrom (MDS) konuları da detaylı bir şekilde tartışıldı.

Kaynak: İHA