Beyin pili tedavisi, ilaçlarla kontrol altına alınamayan Parkinson hastalığı, esansiyel tremor, distoni, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) ve bazı epilepsi türleri gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde önemli bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mete Karatay, bu cihazın sağladığı elektriksel uyarıların, beyindeki anormal sinyalleri düzenleyerek semptomları hafiflettiklerini açıkladı.
Beyin pili, beynin derinliklerinde hareketlerin kontrolünü sağlayan bir cihazdır ve hareket merkezindeki işleyiş bozulduğunda ortaya çıkan semptomları baskılamak amacıyla tasarlanmıştır. Ameliyat, bu cihazın özel elektrotlarla hasarlı bölgelere yerleştirilmesini içerir. Prof. Dr. Karatay, "Beyin pili, Türkiye'de SGK güvencesi altında ilaç tedavisine dirençli Parkinson hastalığı, esansiyel tremor ve distoni tedavisinde uygulanmaktadır. Yurtdışında ise obsesif kompulsif bozukluk, majör depresyon ve epilepsi gibi hastalıklarda FDA onayı ile güvenle kullanılmaktadır," dedi.
Karatay, beyin pili ameliyatının hastalığı tamamen ortadan kaldırmadığını, ancak klinik bulgularda ortalama yüzde 50-70 oranında iyileşme sağladığını vurguladı. Ameliyat sonrası hastaların çoğunda ilaç dozunun azaltılabildiğini, bazı hastalarda ise ilaç kullanımının tamamen kesilebildiğini ifade etti.
Tedavi sürecinin multidisipliner bir yaklaşımla planlandığını belirten Karatay, hastaların nöroloji polikliniği tarafından gözlemlendiğini ve uygun hastaların nöroloji, nöroşirürji ve psikiyatri uzmanlarından oluşan bir heyet tarafından değerlendirildiğini söyledi. Beyin tomografisi ve MR görüntüleri ile hedef çekirdeklerin koordinatlarının saptandığını da ekledi.
Ameliyat sonrasında hasta ertesi gün taburcu edilirken, birinci haftada pilin ayarlanmasına başlanır. Kontroller ise ilk 10 gün aralıklarla, sonrasında 1 veya 3 aylık periyotlarla yapılır. Prof. Dr. Karatay, gelişen teknoloji sayesinde 25 yıl boyunca şarj edilebilir pillerin geliştirildiğini ve pil ömrü bittiğinde küçük bir operasyonla değiştirilebileceğini belirtti.
Ayrıca, Parkinson hastalığında beyin pili ameliyatının uygun olmadığı durumları da sıralayan Karatay, ilk 5 yılda ilaçlarla iyi yanıt alınan hastalar, orta ileri düzey bunaması olanlar ve 70 yaş üstü bireylerin beyin pili ameliyatının dışında kalabileceğini vurguladı. Beyin pili takılması sonucunda titreme ve hareketlerde yavaşlama gibi Parkinson semptomlarında belirgin bir azalma görüldüğünü de sözlerine ekledi.