Kırgızistan ve Tacikistan sınırda uzlaşmaya vardı Kırgızistan ve Tacikistan sınırda uzlaşmaya vardı

Güney Kore'deki son siyasi gelişmeler, ülkenin iç ve dış prestijini olumsuz etkileyebilir. Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (APAM) Müdürü Prof. Dr. Ali Merthan Dündar ve TOBB ETÜ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Pehlivantürk, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'un sıkı yönetim ilanı ve ardından yaşananlar üzerine değerlendirmelerde bulundu.

“OLAĞANÜSTÜ HAL”

Prof. Dr. Dündar, hukukçu kimliğiyle tanınan Yoon'un, yasaları hiçe sayarak olağanüstü hal ilan etmesinin hem Güney Kore halkında hem de dünya genelinde şaşkınlık yarattığını söyledi. Yoon'un kararının, kendi partisinin milletvekilleri ve halk tarafından reddedildiğini belirten Dündar, başkanın bu durumu geri çekmek zorunda kaldığını vurguladı. "Bu girişim, Güney Kore'nin demokrasisine darbe vurmuş olsa da, ülkenin prestij kaybı kaçınılmaz olacaktır," dedi.

“TOPLUMSAL ÇATLAKLAR”

Doç. Dr. Pehlivantürk ise, ülkede yaşanan "anayasal kriz" ve artan kutuplaşmaya dikkat çekerek, Güney Kore'nin benzer bir başkanlık sistemine sahip olan ABD ile paralellikler gösterdiğini ifade etti. Pehlivantürk, Yoon'un seçimleri zorlu bir şekilde kazanmış ve düşük popülariteye sahip bir lider olduğuna, dolayısıyla bu tür krizlerin ülkede büyük toplumsal çatlaklara yol açtığına işaret etti. Ayrıca, Yoon’un görevden alınma sürecinin kolay olmayacağına dikkat çeken Pehlivantürk, mevcut siyasi atmosferin ülkenin demokratik imajını zedeleyebileceğini kaydetti.

Kaynak: AA