Fransa'da tarihi bir gelişme yaşandı. Merkez sağ azınlık hükümeti, Ulusal Meclis'te yapılan güven oylamasını kaybederek düştü. 574'e karşı 331 oyla gerçekleşen bu oylama, 1962'den bu yana bir ilk olma özelliği taşıyor. Fransa'da bir hükümet ilk kez, gensoru önergesiyle düşürülmüş oldu.
GÜVEN OYLAMASI NASIL GERÇEKLEŞTİ?
Ulusal Meclis'te, sosyal güvenlik bütçesinin görüşülmesinin ardından Başbakan Michel Barnier, Anayasa'nın 49. maddesini uygulayarak bir tasarının milletvekilleri tarafından oylanmadan meclisten geçirilmesine izin vermişti. Bu durum, muhalefet partilerinin tepkisini çekmiş ve Başbakan Barnier'e karşı bir gensoru önergesi sunulmasına yol açmıştı.
MUHALEFETİN BİRLEŞİK TAVRI
Fransa'nın en büyük sol ittifakı olan Yeni Halk Cephesi (NFP), hükümetin bu hamlesine karşı bir gensoru önergesi sunmayı planladıklarını açıklamıştı. Ayrıca, aşırı sağcılar da Anayasa'nın 49. maddesine başvurulmasının ardından hükümete karşı kendi gensoru önergesini sundu. Sol ittifak, aşırı sağcıların önergesine de destek vereceklerini belirtmişti.
SONUCUNDA NELER OLDU?
Oylamanın sonucunda, Fransa'da Başbakan Michel Barnier liderliğindeki hükümet güvenoyu alamayarak düştü. Bu gelişme, 1962 yılından bu yana Fransa'da bir hükümetin gensoru önergesiyle düşürülmesi anlamına geliyor.