BBC’nin haberine göre, Danimarka Donanması iş birliğiyle gerçekleştirilen araştırmada, sismik sinyalin Dickson Fiyordu’ndan yayıldığı belirlendi. Bilim insanları, bu bölgedeki sismik verileri inceledikten sonra, uydu görüntüleri ve fiyordun tsunami öncesi fotoğraflarını karşılaştırarak sinyalin kaynağını netleştirdi.

Mega Tsunami'nin Etkileri

Araştırma, 1.200 metre yüksekliğindeki bir dağın zirvesinde meydana gelen bir heyelan nedeniyle oluşan devasa bir dalganın, 200 metre yüksekliğe ulaşan bir mega tsunamiye dönüştüğünü ortaya koydu. Bu tsunami, dar fiyordun içinde sıkışarak ileri geri hareket etti ve sonuç olarak "gizemli" sismik sinyali üretti.

Türkiye'nin hava savunma kalkanı Siper: Bölgedeki dengeleri değiştirecek Türkiye'nin hava savunma kalkanı Siper: Bölgedeki dengeleri değiştirecek

İklim Değişikliğinin Rolü

Bilim insanları, iklim değişikliği nedeniyle Grönland’daki buzulların erimesinin benzer heyelanları daha sık hale getirdiğini belirtiyor. Bu çalışma, sismik sinyallerin doğal afetlerin tespiti için nasıl kullanılabileceğine dair önemli bilgiler sunuyor. Araştırmanın sonuçları, Science dergisinde yayımlandı.

Kaynak: ntv