2017 yılının haziran ayında 10 yaşındayken alışveriş sonrası evde market poşetini açmak isteyen Sudenaz, meyve bıçağı ile poşeti açmaya çalışırken bıçağın gözüne saplanması sonucu ağır yaralanmıştı. İlk kornea nakli İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılmış, ancak göz tansiyonunun yeniden yükselmesi sonucu kornea bulanıklaşmıştı.

Yeni Kornea Nakli Başarıyla Gerçekleşti

Sudenaz Aldağ, geçtiğimiz günlerde İzmir Şehir Hastanesi’nde Doç. Dr. Bora Yüksel ve ekibi tarafından ikinci kornea nakli için ameliyata alındı. Ameliyatın ardından göz dokusunun uyum sağladığını ve saydamlaşma sürecine girdiğini belirten Dr. Yüksel, “Doku şu anda güzel durumda, yerinde duruyor. Aylar içinde giderek daha saydam hale gelmesini bekliyoruz. Şu aşamada göz sinirleri biraz etkilenmiş olduğu için tam bir görme elde edemiyoruz ama tedavi süreci umut verici,” ifadelerini kullandı.

Gozune Bicak Saplanan Kiza Ikinci Kornea Nakli2

Görme Kapasitesinin Artması Bekleniyor

Doç. Dr. Yüksel, Sudenaz’ın gözünün daha fazla saydamlaşması ve estetik olarak doğal bir görünüm kazanması için tedaviye devam ettiklerini belirtti. “Görmenin açılması için yaklaşık 6 ay süreyle düzenli kontroller ve tedavilerimiz sürecek,” dedi. Ayrıca, hastanın göz sinirlerinde oluşan etkilenmenin iyileşme sürecinin zor olabileceğini ekledi.

Aldağ Ailesinin Zorlu Süreci

Sudenaz’ın babası Yılmaz Aldağ, kızıyla yaşadıkları süreci anlattı: “Kızım poşetleri açmaya çalışırken bıçakla gözünü yaraladı. İlk olarak Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi edildik, ardından göz tansiyonunu kontrol altında tutarak kornea nakli yapıldı. Ancak eski ilaçların etkisiz kalması sonucu korneanın bulanıklaşması ile tekrar nakil ihtiyacı doğdu. Şimdi İzmir Şehir Hastanesi’nde ikinci nakil başarılı bir şekilde yapıldı. Umarım süreç daha iyi sonuçlanır.”

Okul çağındaki çocuklar için diş sağlığı tehlikede: Aileler dikkat! Okul çağındaki çocuklar için diş sağlığı tehlikede: Aileler dikkat!

Göz Sağlığında Süreklilik ve İlgili Tedavi Önemli

Sudenaz’ın tedavi sürecinde önemli olan düzenli kontroller ve bağışıklık sistemini baskılayıcı tedaviye dikkat çeken Dr. Yüksel, “Çocuklarda yabancı dokuyu yerinde tutmak erişkinlere göre daha zor olabilir. Bu nedenle düzenli ilaç kullanımı ve kontroller şart,” şeklinde uyarıda bulundu.

Aldağ ailesi, kızlarının sağlıklı bir görme kapasitesine kavuşmasını ve normal yaşantısına dönebilmesini umuyor.

Kaynak: İHA