Afyonkarahisar’ın Çay ve Sultandağı ilçelerinde kiraz, vişne ve elmanın ardından önemli tarım ürünleri arasında yer alan mürdüm eriğinde üretici bu yıl beklediğini bulamadı. Geçen sezon kilosu 35 TL’den satılan mürdüm eriğinin fiyatı bu yıl 4 TL’ye kadar geriledi. Buna rağmen ürün için yeterli alıcı bulunamadı.
FİYAT 35 TL’DEN 4 TL’YE DÜŞTÜ
Mürdüm eriğinde yaşanan fiyat düşüşü üreticiyi zor durumda bıraktı. Geçen yıl kilosu 35 TL’den alıcı bulan ürünün bu yıl 4 TL seviyesine kadar gerilemesi, üreticinin maliyetlerini karşılamasını güçleştirdi. Ürünün bol olması nedeniyle rekolteden memnun olan çiftçiler, düşük fiyat ve alıcı sorunu nedeniyle hasat yapamaz hale geldi. Bazı üreticiler, toplama maliyetinin elde edilecek geliri aşması nedeniyle erikleri dalında bırakıyor.
İŞÇİ MALİYETİ SATIŞ FİYATINI AŞIYOR
Sultandağı’nda çiftçilik yapan Mevlüt Yaz, bu yıl mürdüm eriğinin oldukça fazla olduğunu ancak ürünün alıcı bulamadığını söyledi. Bir işçinin günde yaklaşık 300 kilo erik toplayabildiğini belirten Yaz, kilosu 4 TL’den satılması halinde günlük gelirin 1200 TL olacağını ifade etti. Yaz, işçinin günlük maliyetinin ise yaklaşık 1500 TL olduğunu belirterek mazot, gübre, ilaç, taşıma ve yıl boyunca yapılan diğer harcamaların da hesaba katılması gerektiğini söyledi. Bu tablo nedeniyle üreticinin ürününü toplamasının ekonomik açıdan mümkün olmadığını dile getirdi.
“ÜRÜN BOL AMA FİYATTA ZARAR VAR”
Mürdüm eriğinin bol olmasının ilk etapta çiftçiyi memnun ettiğini belirten Yaz, düşük fiyat nedeniyle bu avantajın zarara dönüştüğünü söyledi. Üreticinin emeğinin karşılığını alamadığını ifade eden Yaz, yetkililerden destek beklediklerini kaydetti. Yaz, mürdüm eriğinin dalında kalmak yerine değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Çiftçi bu yıl mahsulün bol olması nedeniyle memnun. Fakat fiyat olarak zarar var. Yetkililer bu işe el atmalı. Bu derde deva erik dalında bırakılmamalı, değerlendirilmeli. Yazık, günah” dedi.




