Hamilelikte tüketilmesi gereken besinler arasında meyveler çok önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle bol miktarda meyve ve tabii sebze içeren dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni ile ilerlemek önemlid...
Hamilelikte tüketilmesi gereken besinler arasında meyveler çok önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle bol miktarda meyve ve tabii sebze içeren dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni ile ilerlemek önemlidir.
Hamilelik döneminde besleyici yiyecekler yemeyi tercih etmek ve boş kalorilerden özellikle kaçınmak gerekir. Aslında, hamileliğiniz sırasında çoğunlukla besin değeri olmayan gıdalar yerseniz belki de karnınızdaki bebeği de bu şekilde etkiliyor olabilirsiniz. Yapılan bir çalışmada, hamilelikte abur cubur yiyen annelerin bebeklerinin yüksek yağlı, yüksek şekerli bir beslenme tarzı bağımlısı olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu bulmuştur.
Hamilelikte meyve ve sebze tüketmek besleyici ve sağlıklı bir beslenme için çok önemlidir. Anne adayı güçten düşmeyecek ama boş kalori ile beslenmeyecek ya da gereksiz kalori almayacak ve bebek de anne karnında düzgün sağlıklı beslenecek. Beslenmenize farklı yiyecekler eklediğinizde, bebeğinizin ve ihtiyacınız olan vitaminlerin, minerallerin ve liflerin çoğunu alacağınız garantilenir. Meyve ve sebzeleri düzenli olarak yemek, hamilelikte çok yaşanan kabızlık sorununu önlemeye de yardımcı olur.
Hamilelikte tatlı krizleri yaşamanız muhtemel olacaktır. Ancak hamilelikte yaşayacağınız tatlı krizlerinizi tatmin edecek bir pasta veya çikolata yerine, meyve tüketmeyi seçmek mükemmel bir çözüm olacaktır. Sağlıklı hamilelik beslenme düzeninin bir parçası olarak bu meyvelerin tadını çıkarın.
Portakal, mango, avokado ve muz başta gelen meyveler... Avokado diğer meyvelere oranla bünyesinde çok daha fazla folikasit, yani folat içerir. Avokadonun diğer içerdiği vitamin ve mineraller ise: C vitamini, B vitamini, K vitamini, lif, magnezyum, potasyum ve demir...
Bazı hamileler, muhtemelen meyvenin içinde bulunan potasyum ve magnezyum nedeniyle avokadonun sabah bulantılarını hafifletmeye yardımcı olduğunu söylemektedir. Potasyum, ortak bir gebelik semptomu olan yaşam kalitesini etkileyen bacak kramplarının giderilmesinde de yardımcı olabilir. Bacak kramplarına genellikle düşük potasyum ve magnezyum değerleri neden olur.
Kolin ise bebeğinizin beyni ve sinir gelişimi için önemlidir. Kolin eksikliği bebekte nöral tüp kusurlarına ve ömür boyu yaşanması muhtemel hafıza zayıflamasına neden olabilir.
Birçok hamile kadın limon suyunu emmek, limon suyu içmek ya da limonata içmeyi hamileliğe bağlı mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olduğunu bildirmektedir. Limonlar, C vitamini bakımından ciddi anlamda önemlidir. Hamilelikte çok sık yaşanan kabızlığı gidermek için sindirim sisteminin uyarılmasına yardımcı olurlar. Limon genellikle diş minesini aşındırabilir, bu nedenle limon yedikten sonra ağzınızı su ile çalkalayın.
Gebelik diyabetiniz yoksa karbonhidratlar her gün gebelik kalorilerinin yüzde 50 ila 60’ını oluşturmalıdır. Karbonhidratlar size çok fazla oranda enerji verir ve karnınızdaki bebeğinizi beslemek için plasentanızdan kolaylıkla geçer. Çoğunlukla besin açısından yoğun olan, işlenmiş, unlu, kek ve kurabiye gibi basit karbonhidratlar yerine çilek gibi meyvelerde bulunan karmaşık karbonhidratları yemeniz önemlidir.