İzmir’in Foça ilçesinde bu yıl 9’uncusu düzenlenen Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Film Festivali, açılış töreni ve ilk film gösterimleriyle başladı. Arkeologları, film yapımcılarını, sanatçıları ve sinemaseverleri bir araya getiren festivalde, 13 ülkeden 39 kısa ve uzun metrajlı belgesel film gösterilecek. Foça Belediyesi, İzmir’deki Fransız ve Alman kültür merkezleri, İstanbul’daki İtalyan Kültür Merkezi ile Foça’daki yerel otel, pansiyon, restoran, kafe ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle düzenlenen festivalde film gösterimlerinin yanı sıra yönetmen ve konuklarla söyleşiler, atölyeler ve arkeo yürüyüşler de gerçekleştirilecek. Festivalin açılış töreni Reha Midilli Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Törende Foça Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Oğuzhan Çakırefe, Foça Agora Laboratuarı Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Nida Güven ve Festival Genel Sanat Yönetmeni Deborah Semel Demirtaş konuşma yaptı.
“İNATLA BU PROJEYİ DEVAM ETTİRDİK”
Festivalin ilk yılından bu yana organizasyonun içinde yer almaktan mutluluk duyduğunu belirten Foça Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Oğuzhan Çakırefe, etkinliğin zaman içinde sürdürülmesinin önemine değindi. Çakırefe, "Başlangıçtaki bir çok eksiklerimize ve olumsuzluğa rağmen inatla bu projeyi devam ettirdik. Çok değerli. Çünkü belgesel bizim bu günümüze ışık tutarken, arkeoloji geçmişimizden geleceğimize taşıdığımız değerlerimiz. Bu buluşmanın tarihi binlerce yıla ulaşan Foça'da olması çok anlamlı. Bence bu projenin kendisi de ismi gibi ilerde bir kültür mirası olacaktır" dedi.
GÜZEL VE KIYMETLİ BİR FESTİVAL
Foça Agora Laboratuarı Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Nida Güven, bir yıllık geçmişi bulunan dernek olarak çok sayıda etkinlik düzenlediklerini söyledi. Çalışmalarının başlangıç noktasının kendi çevrelerini güzelleştirmek olduğunu belirten Güven, bu çabayı toplumsal düzeye taşımak istediklerini ifade etti. Güven, festivalle ilgili "Bu doğrultuda verdiğimiz emekler ve yaptığımız girişimlerin en güzeli bu kıymetli festival ve Foça'ya da çok yakıştığını düşünüyoruz" diye konuştu.
“TOPRAK BAĞI ÖNEMLİ”
Festivalin arkeoloji, kültür ve miras temalarına odaklanmasının nedenlerini anlatan Festival Genel Sanat Yönetmeni Deborah Semel Demirtaş, Foça’nın kadim tarihi ve Phokaia geçmişinin bu açıdan önem taşıdığını belirtti. Kültürel miras kavramını geniş bir çerçevede ele aldıklarını söyleyen Demirtaş, farklı coğrafyalardan gelen kültürel değerlerin korunmasına ve insanların doğdukları topraklarla kurdukları bağa dikkat çekmek istediklerini ifade etti. Demirtaş, "Foça arkeolojisi ve kadim tarihi ile çok önemli bir yer. Kültür Miras kavramını hep geniş tuttuk. Kültür insanlardan kaynaklanan bir şey. Miras bize gelen şey. İnsanların yaptığı şeyler bugün bize gelmişse bu bir kültürel mirastır. Türkiye'nin ve dünyanın farklı coğrafyalarından farklı miraslar var. İnsanın doğduğu toprakla her zaman bir bağı vardır. Değişebilir ama kesinlikle o toprakla bağı önemli. Bu bağı kaybetmemeye dikkat çekmek istiyoruz. Çünkü o toprağa bağımızı kaybedersek kültürümüzü de kaybederiz" dedi.
İLK GÖSTERİMLER İKİ FİLMLE BAŞLADI
Açılış konuşmalarının ardından film yönetmenleri sahneye çıkarak kendilerini ve filmlerini tanıtan kısa açıklamalar yaptı. Yönetmen tanıtımlarının ardından Kanadalı yönetmen Amelie Hardy’nin A Wolf in the Suburbs - Banliyöde Bir Kurt filmi ile Selin Aktaş ve Murat Töy’ün Siyah Kalem filminin gösterimi gerçekleştirildi.
FESTİVAL 18 EKİM'DE SONA ERECEK
Foça Film Günleri, Reha Midilli Kültür Merkezi’nde 15, 16 ve 17 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek film gösterimleriyle devam edecek. Saat 11.00’de başlayacak gösterimlerin yaklaşık 22.00’ye kadar sürmesi planlanıyor.Festivalin son günü olan 18 Ekim Pazar günü Foça Deniz Müzesi’nde Atölye Günü düzenlenecek. Program, Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek kapanış gecesi film gösterimleriyle sona erecek.





