Filistinli yönetmen Darin Sallam'ın "Farha" filmi, Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen "Büyük Taarruz 3. Uluslararası Kısa Film Festivali" kapsamında gösterildi. Akrones Termal Otel Kocatepe Kongre Merkezi'ndeki gösterimin ardından düzenlenen söyleşide, Sallam sinema kariyerinin başlangıcını ve Filistin konusunun kendisi üzerindeki etkisini paylaştı.

Yapay zeka ve sinema: Yaratıcılığı tehdit mi, yeni bir boyut mu? Yapay zeka ve sinema: Yaratıcılığı tehdit mi, yeni bir boyut mu?

Sallam, çocukken izlediği haberlerin kendisinde yarattığı derin üzüntüye değinerek, "İkinci İntifada'dan sonra Filistin'deki zulmü anlatmak amacıyla kısa filmler çekmeye başladım. Bu süreçte sinema benim için bir tutku haline geldi," dedi. İlk uzun metrajlı filmi "Farha"yı yaparken karşılaştığı zorlukları ve tehditleri de aktaran Sallam, bu zorlukların onu daha da motive ettiğini belirtti.

Farha Filmi Afyonkarahisarda Gosterimde1

Filmdeki "Farha" karakterinin, Filistinli kadınların direnişini temsil ettiğini ifade eden Sallam, "Farha, tüm haksızlıklara rağmen güçlü bir direniş sergiliyor," şeklinde konuştu. İzleyicilerin filmdeki duygusal derinliği anlaması için çaba sarf ettiğini vurgulayan yönetmen, "Filmin her aşamasında Filistin’e dair kişisel anılarımız vardı ve bu hislerin filme yansıdığını düşünüyorum," dedi.

"Farha" filmi, Netflix'te yayınlandıktan sonra uluslararası alanda dikkat çekti. Sallam, film projesi aşamasında bile İsrail tarafından tehditler aldığını belirtti. "Farha," Oscar Ödülleri’ne Ürdün adına katıldıktan sonra baskıların arttığını ifade eden Sallam, Filistin'deki zulmün hâlâ sürdüğünü ve yaşananları belgelemek için daha fazla belgesel çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

Festival, bugün oyuncu İpek Tuzcuoğlu ve yapımcı Şahin Alparslan'ın katılımıyla çeşitli etkinlikler düzenlemeye devam edecek. Filistinli yönetmen Nawras Abu Saleh de "Kutsal İşgal" belgeselinin gösteriminin ardından bir söyleşi gerçekleştirecek.

Kaynak: AA