Nöro gelişimsel bozukluklar: Erken teşhis hayat kurtarır! Nöro gelişimsel bozukluklar: Erken teşhis hayat kurtarır!

Yaş ilerledikçe erkeklerde sıkça görülen prostat kanserinin görülme sıklığı, ülkemizde yaşlanan nüfusla birlikte artıyor. Her yıl yaklaşık 25 bin erkek bu hastalığa yakalanıyor. Medicana Sağlık Grubu Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Tarık Zengin, 50 yaşından sonra tüm erkeklerin prostat kanseri için PSA testi yaptırmasının önemini vurguluyor.

NÜFUS YAŞLANDIKÇA RİSK ARTIYOR

Yaşlı nüfusun oranı artarken, kansere yakalanma oranı da bu doğrultuda yükseliyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 25 bin erkeğe prostat kanseri teşhisi konuluyor. Medicana International İzmir Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Tarık Zengin, "70 yaş üstü erkeklerde prostat kanserine yakalanma oranı yüzde 50'ye ulaşıyor. Nüfusun yaşlandığını düşünürsek, bu hastalığın ilerleyen yıllarda daha da artacağı öngörülüyor. Şu an fırtına öncesi sessizlik yaşanıyor ve bu yüzden 50 yaş üstü her erkek prostat taramalarını aksatmamalı" dedi.

Tarık Zengin1

PROSTAT BÜYÜMESİ VE KANSER RİSKİ

Prostatın, erkeklerde üreme için salgılar üreten, ceviz büyüklüğünde ve mesane altında yer alan bir organ olduğunu hatırlatan Zengin, yaş ilerledikçe prostatın büyüyebileceğini belirtti. "Prostat büyümesi, iyi huylu olduğunda idrar yapma güçlüğüne neden olabilir ve ilaç tedavisi ya da endoskopik cerrahi ile tedavi edilebilir. Ancak asıl korkulan, prostat dokusunda kanser gelişmesidir" diye ekledi.

İLERİ EVREDE ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri olup genellikle yavaş ilerler. Ancak Op. Dr. Tarık Zengin, hastalığın geç teşhis edilmesi durumunda ölümcül olabileceğini belirtiyor. "Prostat kanseri, organa sınırlı kaldığı sürece genellikle belirti vermez. Bu da teşhisi zorlaştırır. Şikayetler ortaya çıktığında kanser genellikle ileri evreye geçmiş olur ve tedavi seçenekleri oldukça kısıtlanır. Bu nedenle erken teşhis, hastalığın tamamen tedavi edilmesi için büyük önem taşır" diye vurguladı.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR-

Ailede prostat kanseri öyküsü olanların 45 yaşından, öyküsü olmayanların ise 50 yaşından itibaren üroloji uzmanı kontrolünde olması gerektiğini belirten Zengin, muayene ve PSA testi ile taramanın yapılabileceğini söyledi. Şüpheli durumlarda ise MRI ve biyopsi gibi ek testler uygulanarak kesin tanı konulabilir.

Kaynak: Bülten