Sağlık

Eritrosit düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir? Nedenleri ve belirtileri nedir?

İç hastalıkları uzmanı, eritrositlerin vücuttaki gaz değişimindeki kritik rolünü vurgulayarak, eritrosit düşüklüğünün anemiye yol açabileceği ve yüksekliğinin de çeşitli sağlık sorunlarına işaret etti.

Abone Ol

Liv Hospital Samsun İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Önder Özüm Polat, kırmızı kan hücreleri olarak bilinen eritrositlerin vücuttaki kritik rolüne dikkat çekerek, bu hücrelerin gaz değişimindeki önemini vurguladı. Dr. Polat, eritrositlerin oksijeni akciğerden dokulara taşıdığını ve dokulardan karbondioksiti akciğerlere getirdiğini belirtti. Ayrıca, kandaki eritrosit sayısının düşüklüğünün anemiye yol açabileceğini ifade etti.

Eritrositlerin Temel Fonksiyonu

Uzm. Dr. Polat, eritrositlerin temel işlevinin gaz değişimi olduğunu hatırlatarak, “Eritrositler, oksijeni dokulara taşırken, dokulardan karbondioksiti akciğere geri getirir. Bu hücreler, çekirdeksiz ve birkaç organel içeren yapıdadır; sitoplazmalarının büyük kısmı demir içeren hemoglobin ile doludur” dedi.

Eritrositoz ve Polistemi Nedir?

Kandaki hemoglobin düzeyinin normalin üzerinde olması durumuna “eritrositoz” ya da “polistemi” denildiğini belirten Dr. Polat, “Eritrositoz, eritrosit sayısında ve hemoglobinde artış olarak tanımlanır. Kırmızı kan hücrelerinin kütlesinde görülen mutlak artış ise polisitemi ya da mutlak eritrositoz olarak adlandırılır ve eritrosit üretimindeki artışı işaret eder” dedi.

Polistemi Nedenleri ve Risk Faktörleri

Uzm. Dr. Polat, polistemiye yol açabilecek durumları da açıkladı: “Polistemi, hipoksemiye neden olan bazı hastalıklar sonucunda ikincil olarak gelişebilir. Ayrıca kanser veya böbrek hastalıkları nedeniyle yüksek miktarda eritropoetin salgılanması sonucu da görülebilir. Polistemi vera ise, kronik myeloproliferatif hastalıklar grubunda yer alan bir bozukluktur.”

Semptomlar ve Belirtiler

Santral sinir sistemi ile ilgili dolaşım bozukluklarının baş ağrısı, baş dönmesi ve görme bozuklukları gibi semptomlara yol açabileceğini vurgulayan Dr. Polat, “Eritrosit düşüklüğüne bağlı olarak; kalp atışında düzensizlik, çabuk yorulma ve nefes darlığı gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca burun, diş eti kanamaları gibi kardiovasküler semptomlar da sıkça rastlanır” dedi.

Anemi ve Belirtileri

Eritrosit düşüklüğünün anemi olarak adlandırıldığını kaydeden Uzm. Dr. Polat, hemoglobin değerinin erişkin erkeklerde 14 gram, kadınlarda ise 12 gramın altında olması durumunun anemiye işaret ettiğini ifade etti. Anemi tanısı konduktan sonra, nedeninin mutlaka belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Eritrosit Düşüklüğüne Yol Açan Hastalıklar

Uzm. Dr. Polat, eritrosit düşüklüğünün başlıca nedenlerini şöyle sıraladı: “Demir eksikliği anemisi, talasemi, kronik hastalık anemisi, sideroblastik anemi, böbrek hastalığı anemisi, hipotiroidizm, B12 ve folik asit eksikliği, karaciğer hastalıkları, bazı ilaçlar, kanser ve kanamalar eritrosit düşüklüğüne yol açabilir.”

Uzm. Dr. Polat, “Eritrosit düşüklüğünün belirtileri arasında soluk cilt, bacaklarda kramp, baş ağrısı ve baş dönmesi yer alır. Bu belirtiler gözlemlendiğinde, mutlaka bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır” diyerek açıklamalarını tamamladı.