Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Emin İlker Medine'nin yürütücülüğünde, "HER2 Pozitif Yumurtalık Kanserinde Kantradin Enkapsüle ve Trastuzumab Konjuge Niozomların In Vitro/In Vivo Potansiyeli" başlıklı proje, TÜBİTAK-ARDEB 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Rektör Budak'tan Tebrik

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi desteklemeye layık bulunan Prof. Dr. Emin İlker Medine ve ekibini makamında kabul ederek tebrik etti. Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi'nin bilimsel üretim ve inovasyon alanındaki başarısını vurgulayarak, "Üniversitemiz, oluşturduğumuz bilimsel ekosistem sayesinde sürdürülebilir araştırma geliştirme ve proje üretme konusunda her geçen gün daha büyük bir ivme kazanıyor. Bu proje de, üniversitemizin bu alandaki başarısını pekiştiren önemli bir örnek. Hocamızı ve ekibini kutluyor, başarılarının devamını diliyorum" dedi.

Yumurtalık Kanseri İçin Yenilikçi Bir Yaklaşım

Prof. Dr. Emin İlker Medine, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, yumurtalık kanserinin, özellikle meme kanseri geçirmiş kadınlarda daha sık görülen bir kanser türü olduğunu belirtti. Mevcut tedavi yöntemlerinin, hem kanserli hem de sağlıklı hücrelere etki etmesi nedeniyle bazı dezavantajlar oluşturduğunu ifade eden Medine, nanoteknoloji ile geliştirilen hedefe yönelik ilaç taşıma sistemlerinin bu sorunları aşmaya yardımcı olacağını söyledi. Projelerinde, İspanyol Böceği tarafından salgılanan Kantradin adlı terpenin kullanıldığını belirten Medine, bu bileşiğin niozom nanoparçacıklarına enkapsüle edilerek HER2+ yumurtalık kanseri hücrelerine yönelik etkili bir tedavi yöntemi geliştirmeyi hedeflediklerini aktardı. Ayrıca, Kantradin’in trastuzumab konjugasyonu ile kanser hücrelerine daha spesifik bir şekilde yönlendirilmesi amaçlanıyor.

Osmanlı saray mutfağından günümüze miras | Mideyi rahatlatıp sindirimi kolaylaştırıyor Osmanlı saray mutfağından günümüze miras | Mideyi rahatlatıp sindirimi kolaylaştırıyor

Nanoteknoloji ile Kanser Tedavisinde Yeni Bir Adım

Bu projede, kanser tedavisinde daha etkin ve hedeflenmiş bir yaklaşım geliştirilmesi amaçlanırken, nanoteknolojinin gücünden yararlanılarak, kanser hücrelerinin tedaviye daha duyarlı hale getirilmesi hedefleniyor. Hem in vitro (laboratuvar ortamında) hem de in vivo (canlı organizmalar üzerinde) testlerle, yeni tedavi yönteminin etkinliği araştırılacak.

Kaynak: İHA