Ege Üniversitesi Solunum Araştırmaları Merkezi’nden (EgeSAM) yardımcı araştırmacı Dr. Esra Atalay Şahar’ın yürütücülüğünü yaptığı proje, TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim “BİGG” programı 2024 yılı birinci dönem çağrısı kapsamında hibe almaya hak kazandı. Ege Teknopark ve EBİLTEM iş birliği ile yürütülen BiGG-Ege Programı altında desteklenen projelerden biri olarak dikkat çeken bu çalışma, alerji hastalığına yönelik daha ucuz, daha hızlı ve kesin tanı koyabilen bir alerji tanı kiti geliştirmeyi hedefliyor.

REKTÖRDEN DESTEK

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi makamında ağırlayarak Dr. Esra Atalay Şahar’ı tebrik etti. Budak, “Tam akredite, öğrenci odaklı öncü araştırma üniversitemiz bilim insanları insanlığın sorunlarına çözüm üreten yenilikçi projeler üretmeye devam ediyorlar. Yerli ve milli bir anlayışla üretilen projelerin desteklenmesi, somut bir çıktıya dönüşmesi ve katma değer üretmesi bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Dr. Esra Atalay Şahar hocamızın yürütücülüğünü yaptığı proje TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı. Ülkemizde ilk defa üniversitemiz bünyesinde yerli imkânlarla geliştirilecek kit sayesinde bu alandaki dışa bağımlılık azalacak” dedi.

ALERJİ HASTALIĞININ ARTAN ORANI

Dr. Esra Atalay Şahar, projenin içeriği ile ilgili bilgi verirken, alerjik hastalıkların dünya çapında milyonlarca insanı etkilediğini ve genel nüfusun yüzde 30'unu kapsadığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, ABD'de yaklaşık her dört çocuktan biri ve üç yetişkinden biri mevsimsel alerjiye sahip. Özellikle sanayileşen ülkelerde alerji, önemli bir sağlık ve sosyoekonomik problem oluşturuyor.

Neşe Özkan'ın vefatı estetik ameliyatların güvenliğini yeniden gündeme getirdi Neşe Özkan'ın vefatı estetik ameliyatların güvenliğini yeniden gündeme getirdi

YENİ KİTİN AVANTAJLARI

Dr. Atalay Şahar, geliştirilecek alerji kitinin tek bir testte yüksek spesifikiteye sahip, hızlı ve piyasadaki emsallerine göre daha ucuz olacağını vurguladı. Geleneksel yöntemler, yanlış negatif ve pozitif sonuç verme riskine sahipken, yeni kit bu dezavantajları minimize edecek.

++Prof. Dr. Tuncay Göksel Doç. Dr. Özlem Göksel Prof.dr. Necdet Budak Dr. Esra Atalay Şahar

YERLİ ÜRETİM VE DIŞA BAĞIMLILIK

Dr. Şahar, mevcut moleküler yöntemlerin pahalı olduğunu ve bu nedenle tüm hastanelerde kullanımının kısıtlandığını belirtti. Geliştirdikleri kit ile hem maliyetlerin düşeceğini hem de yerli üretimle dışa bağımlılığın önüne geçileceğini ifade etti.

ULUSLARARASI HEDEFLER

Türkiye’de ilk kez Ege Üniversitesi bünyesinde geliştirilecek olan bu tanı kiti, alerji alanında kritik öneme sahip bir ürün olmayı hedefliyor. Dr. Atalay Şahar, uluslararası iş birlikleri ile bu alanda öncü bir şirket olmayı amaçladıklarını belirtti.

Kaynak: Bülten