25 Eylül, her yıl kutlanan “Eczacılar Günü” ile eczacıların önemli rolü bir kez daha hatırlanıyor. Türk Eczacıları Birliği’nin önerisiyle dünya genelinde kutlanan bu günde, eczacılar ilaç üretiminden hastaya ulaştırılmasına kadar olan süreçteki kritik konulara dikkat çekiyor. İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eczacı Şeker Pınar Özcan, eczacıların hayatta kalma savaşı verdiğini belirterek, mevcut ekonomik koşulların eczaneler üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı.

Özcan, birçok eczanenin kredi almak zorunda kaldığını ve enflasyon ile artan masraflarla mücadelede zorlandığını ifade etti. İlaç fiyat kararnamesinin güncellenmemiş olmasının eczacıların karşılaştığı ilaç yokluğu sorununu artırdığını belirtti. Özellikle kâr hadlerindeki belirsizliklerin, eczacıların ayakta kalabilmesi için büyük bir engel oluşturduğunu söyledi. Ayrıca, kamuda çalışan eczacıların maaşlarındaki güncellemelerin yapılmaması nedeniyle zor bir durumda olduklarını aktardı.

Bir diğer dikkat çekici nokta ise eczacılık fakültelerinin sayısındaki artış. Özcan, Türkiye’de çok sayıda eczacılık fakültesinin bulunmasının, işsiz genç eczacı ordusunu artırdığına dikkat çekti. Devletin bu konuda yeterli planlama yapmadan birçok fakülte açılmasına onay verdiğini belirten Özcan, bu durumun genç eczacıların geleceğini belirsiz hale getirdiğini vurguladı. Vakıf üniversitelerindeki eczacılık fakültelerinin sayısının hızla arttığına dikkat çeken Özcan, devletin kontenjan düşüklüğüne yönelik atılan adımları da yetersiz bulduğunu dile getirdi.

Depresyonun yaş gruplarına göre farklı etki gösterdiği ortaya çıktı Depresyonun yaş gruplarına göre farklı etki gösterdiği ortaya çıktı

Eczacıların karşılaştığı bu zorlukların, mesleğin geleceği üzerinde önemli etkileri olabileceği öngörülüyor. Eczacıların, hem ekonomik hem de mesleki açıdan daha sürdürülebilir bir gelecek için desteklenmesi gerektiği düşünülüyor.

Kaynak: Cumhuriyet