Bayraktar Akıncı, milli olarak geliştirilen Çakır seyir füzesi ile gerçekleştirdiği test atışında 100 kilometre uzaktan deniz üzerindeki hedefi tam isabetle vurdu. Savunma Sanayi Başkanlığı liderliğinde yürütülen Bayraktar Akıncı projesi kapsamında, Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar Akıncı taarruz insansız hava aracına yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu başarıyla sürüyor.

Başarıyla Tamamlanan Testler

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki Akıncı uçuş eğitim ve test merkezinden kanat altında Çakır füzesi ile havalanan Bayraktar Akıncı, uzun menzilli atış testi yapmak üzere Sinop'a yol aldı. Bayraktar Akıncı'nın Sinop atış alanında 100 kilometre uzaktan ateşlediği Çakır seyir füzesi, Karadeniz üzerindeki hedefi tam isabetle vurdu. Test sırasında, 800 km/saat sürate ulaşan Çakır füzesinin hedefi tam isabet vurmuştu.

Yerli Mühimmat ve Sistem Entegrasyonu

Bayraktar Akıncı'nın yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu kapsamında Çakır seyir füzesinin entegrasyonu başarıyla devam ediyor. Milli jet motoruna sahip Çakır seyir füzesi, Bayraktar Akıncı'nın kilometrelerce mesafede stratejik kara ve deniz hedeflerine karşı yüksek etki gösterebilmesini sağlıyor. Bu mühimmatlar, Bayraktar Akıncı'nın stratejik seviyede caydırıcılığını artırdı.

Sınıfının en iyisi ve en etkilisi

Bayraktar Akıncı, 2 x 850 beygir gücünde toplamda 1700 beygir gücüne sahip olup, sınıfının en etkili ve kabiliyetli platformlarından biri olarak öne çıkıyor. İlk uçuşunu 6 Aralık 2019'da gerçekleştiren Bayraktar Akıncı, 29 Ağustos 2021'de envantere girdi. Yakın dönemde 2 x 450 beygir gücündeki Bayraktar Akıncı A ve 2 x 750 beygir gücündeki Bayraktar Akıncı B, Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra Azerbaycan gibi dost ve müttefik ülkelerin envanterine de katıldı.

Havacılık Tarihinde Bir Kilometre Taşı

Türkiye'nin ilk milli insansız hava araçlarını üreten Baykar, milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar Akıncı ile 40.000 uçuş saatini başarıyla tamamladı. 45.1118 fit ile milli havacılık irtifa rekoruna sahip olan Bayraktar Akıncı, 2023 yılında üç ülkeyi geçerek Bakü'ye gitti. Tekirdağ Çorlu'dan havalanan Bayraktar Akıncı, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ı bir uçtan bir uca kat etti. Ayrıca, 2022 yılında Efes tatbikatı kapsamında Batman'dan kalkarak İzmir'deki hedefleri başarıyla vurmuştu.

İhracat Başarısı

Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %183'ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından 2023'te de sektörün ihracat şampiyonu olarak açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son yıllarda gelirlerinin %60'ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023'te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın üçte birini tek başına yaptı. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar Akıncı TİHA için ise 9 ülkeyle toplam 34 ülke ile ihracat anlaşması imzalandı.

Kaynak: EGE TELGRAF