Eskişehir’de 18 yaşındaki A.K.’nin sanal oyunlardan etkilenerek gerçekleştirdiği saldırı, dijital bağımlılığın tehlikelerini bir kez daha gündeme getirdi. Olayda, A.K. PUBG oyunundan etkilenerek çay bahçesinde oturan beş kişiyi bıçakla yaraladı. Saldırının ardından Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve YEŞİLAY Adana Şube Başkanı Dr. Yunus Emre Yıldırım, sanal bağımlılığın aileler ve toplum üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Covid'in Yeni XEC varyantı hızla yayılıyor: Bilim insanları uyarıyor Covid'in Yeni XEC varyantı hızla yayılıyor: Bilim insanları uyarıyor

Dr. Yıldırım, sanal bağımlılıkla mücadelede ailelerin kritik bir rol oynadığını belirterek, "Aileler, çocuklarını sanal dünyada da yakından takip etmeli ve adeta onların gölgeleri olmalıdır. Dijital kaynakların kullanım sürelerini ve sıklığını kontrol etmeli, bilgisayar, telefon ve tablet gibi tüm cihazları düzenli olarak incelemelidirler" dedi. Dr. Yıldırım, sanal oyunların çocukların davranışlarını ve düşüncelerini nasıl etkilediğini vurgulayarak, "Dijital oyunlar, oyun karakterleri aracılığıyla çocukların davranış ve duygularını etkileyebilir. Özellikle 6-7 yaş öncesi dönemde çocuklar, oyun karakterleri ile gerçek yaşam karakterleri arasında ayrım yapamayabilirler. Bu karakterlerin davranışları çocuklar tarafından gerçek kabul edilip içselleştirilebilir" şeklinde konuştu.

Oyunların, çocuklarda rekabet ve kazanma hırsı oluşturarak, dijital bir haz duygusu yarattığını ve bu durumun zamanla bağımlılığa neden olabileceğini belirten Yıldırım, ailelere alternatif sosyal aktiviteler ve sağlıklı sosyal çevreler oluşturma çağrısında bulundu. "Dijital çağdan tamamen soyutlanmak mümkün değil, ancak dijital kullanımın nasıl şekillendirileceği önemlidir. İyi bir okul çevresi, aile içi iletişim ve sosyal akran ilişkileri, çocukların dijital bağımlılığa yönelmesini engelleyebilir" dedi.

Dr. Yıldırım, dijital bağımlılıkla başa çıkmak için çeşitli önlemler alınması gerektiğini belirterek, "Birçok ülkede internet ve bilgisayar kullanımı üzerinde düzenlemeler yapılıyor, örneğin internet hızının yavaşlatılması ve oyun içi haz seviyesinin azaltılması gibi. Bu tür önlemler ülkemizde de uygulanmalı. Aileler, çocuklarının ekran süresini sınırlamalı ve dijital çağın olumsuz etkilerini minimize etmek için uygun önlemler almalıdır" açıklamasında bulundu. Ayrıca, ailelere kapsamlı bilgi ve destek sağlamak amacıyla 115 YEŞİLAY Danışma Hattı'nın kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA