Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Dolanbay, jinekolojik kanserler arasında en sık görülen türün rahim kanseri olduğunu açıkladı. Dr. Dolanbay, “Jinekolojik kanserler, kadınlarda meme, akciğer ve kolon kanserinden sonra en yaygın olanlardır. Bu grupta en çok rastladığımız kanser rahim kanseridir” dedi.
Eylül ayının Jinekolojik Kanserler Farkındalık Ayı olduğuna dikkat çeken Dr. Dolanbay, kadınların her yıl düzenli jinekolojik muayene yaptırmalarının, bu tür kanserlerin erken teşhisi açısından kritik olduğunu ifade etti. “Erken tanı konulan hastalarda tedavi daha başarılı sonuçlar verdiği için, hastaların rutin kontrollerini aksatmamaları gerekiyor” dedi.
MENOPOZ SONRASI RİSKLER
Rahim kanserinin genellikle menopoz sonrası dönemde görüldüğünü belirten Dr. Dolanbay, menopoz sonrası adetten kesilen kadınlarda yeniden kanama görülmesi durumunun önemli bir uyarı işareti olduğunu vurguladı. “Kanaması olan kadınların mutlaka kadın doğum uzmanına başvurmaları gerekiyor. Erken tanı alan hastalar, tedavilerini daha rahat tamamlayabilirler” diye konuştu.
Kilolu kadınlarda rahim kanserinin daha erken yaşlarda ortaya çıkabildiğini de belirten Dr. Dolanbay, "Karşılanmamış östrojen hormonu bu hastalarda daha fazla olduğundan, rahim kanseri riskleri artıyor. Genç yaş grubundaki hastalar, dirençli ve yoğun kanamalarda mutlaka uzmanlara başvurmalı” dedi.
YUMURTALIK KANSERİ: SİNSİ BİR TEHDİT
Yumurtalık kanserinin genellikle sinsi bir şekilde geliştiğini vurgulayan Dr. Dolanbay, bu tür kanserin belirgin bir bulgusu olmadığı için hastaların geç tanı alabileceğini ifade etti. “Yumurtalık kanseri, hazımsızlık, şişkinlik ve karın ağrısı gibi herkesin yaşayabileceği belirtilerle kendini gösterebiliyor. Bu nedenle hastalar genellikle geç geliyor” dedi.
Dr. Dolanbay, kadınların hiçbir sağlık sorunu olmasa bile düzenli muayene yaptırmalarının önemine vurgu yaparak, “Erken tanı koyabilirsek, bu hastalıkları daha rahat tedavi edebiliriz” diye ekledi.
RAHİM AĞZI KANSERİ VE HPV
Rahim ağzı kanserinin en önemli sebebinin Human Papilloma Virüs (HPV) olduğunu belirten Dr. Dolanbay, bu virüsün yaygınlığı nedeniyle rahim ağzı kanserinin sıklığının arttığını ifade etti. “HPV aşısı, bağışıklık sistemini aktif hale getirerek bu kanser türüne karşı yüzde 99 oranında koruma sağlıyor. Tüm dünyada ve ülkemizde HPV ve smear tarama programları bulunuyor. Her kadının her yıl smear testi veya 5 yılda bir HPV tarama testi yaptırmasını öneriyoruz” dedi.
Dr. Dolanbay, bu testlerin sonucunun negatif olması durumunda, 5 yıl sonra yeniden kontrol edilerek hastalığın önüne geçilebileceğini vurguladı. “Bu nedenle hastaların rutin kontrollerini aksatmamaları çok önemli” diyerek, erken tanının hayati önemine dikkat çekti.