Rush Üniversitesi'nden araştırmacılar, yapay ışık kaynaklarının Alzheimer üzerindeki etkilerini inceledi ve bu ışıkların, bilişsel gerilemeye yol açabileceğini belirledi.

Işık Kirliliği ve Alzheimer

Reflüyü tetikleyen akşam yemeği alışkanlıkları| Reflü nedir? Reflüyü tetikleyen akşam yemeği alışkanlıkları| Reflü nedir?

Araştırma, 48 eyaletteki yapay ışık kaynaklarından yol aydınlatmaları ve ışıklı tabelalar gibi unsurları değerlendirdi. Sonuçlar, gece ışığının fazla olduğu bölgelerde Alzheimer vakalarının daha yaygın olduğunu gösterdi. Yapay ışığın vücudun biyolojik saatini ve uyku düzenini bozarak bilişsel gerilemeyi hızlandırabileceği tespit edildi.

Risk Faktörleri

Araştırmacılar, dış mekanlarda maruz kalınan yapay ışığın, 65 yaş altındakiler için Alzheimer'a yakalanma riskini alkol kullanımı, kronik böbrek hastalığı ve obezite gibi diğer etkenlere göre daha fazla artırdığını belirtti. Robin Voigt-Zuwala, "Değiştirilebilir bir çevresel faktör olan gece ışık kirliliği, Alzheimer riskini önemli ölçüde artırabilir." dedi.

Öneriler ve Sonuç

Geceleri maruz kalınan yapay ışığın olumsuz etkilerini azaltmak için karartma perdesi ya da göz bandı gibi önlemler önerilmektedir. Araştırma, "Frontiers in Neuroscience" dergisinde yayımlandı ve gece ışığının Alzheimer üzerindeki potansiyel etkilerine dikkat çekti.

Kaynak: AA