Sağlık

Diş iltihaplarında bilinçsiz antibiyotik kullanımı hayati tehlikeye yol açıyor

Diş apsesi ve iltihapları gibi ciddi ağız problemlerinde, bilinçsizce kullanılan antibiyotik ve ağrı kesiciler, çene kemiği erimesi ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Abone Ol

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, diş iltihapları ve çene apsesi gibi enfeksiyonların tedavisinde bilinçsizce kullanılan antibiyotikler ve ağrı kesicilerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini uyararak, bu ilaçların sadece geçici rahatlama sağladığını, uzun vadede ciddi komplikasyonları beraberinde getirdiğini belirtti.

Prof. Dr. Özkan, bilinçsiz antibiyotik kullanımının sorunu geçici olarak çözse de iltihabın yayılmasına neden olarak hayati tehlikeler oluşturabileceğine dikkat çekti. Apsenin tedavi edilmeden ertelenmesinin, çene kemiği erimesi, nefes alma güçlüğü ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Özkan, ağrı kesici ve antibiyotiklerin yalnızca hekim kontrolünde kullanılmasının gerektiğini vurguladı.

Tedavi Edilmeden Bırakılan Diş Apsesi Hayati Tehlikeler Oluşturabiliyor

Diş apsesi, çürük, gömülü dişler ve çene kistleri gibi sorunların vücutta yayılmasına neden olabileceğine işaret eden Prof. Dr. Özkan, tedavi edilmeden bırakılan iltihapların, kan yoluyla septisemik şoka, kalp krizine ve ölümcül durumlardaki organ hasarlarına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, diş iltihaplarının boyun bölgesine kadar yayılması, nefes darlığı ve uyku apnesi gibi sorunları beraberinde getirebiliyor.

Çene Kemiği Erimesine Sebep Oluyor

Bilinçsiz antibiyotik kullanımının, diş apsesinin ilerlemesine neden olarak çene kemiği erimesine yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Özkan, bu tür enfeksiyonların çene kemiğinde geri dönüşümsüz hasara neden olabileceğini belirtti. Bu durumun, çene kemiğinde kırılma riski dahi oluşturabileceğini vurguladı.

Hekim Kontrolünde Tedavi Şart

Prof. Dr. Özkan, diş apsesi ve iltihaplarında doğru tedavi yöntemlerinin önemine dikkat çekerek, ağrı kesicilerin yalnızca dayanılmaz ağrılarda ve hekim kontrolünde kullanılmasını önerdi. Ayrıca antibiyotiklerin sadece bir destek tedavisi olarak, doğru tanı ve tedaviye dayalı olarak profesyonel bir hekim tarafından verilmesi gerektiğini belirtti. Aksi takdirde, basit bir diş rahatsızlığının bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.