Kadına yönelik şiddetin, ruh sağlığı üzerinde yarattığı etkiler günümüzde daha fazla dikkat çekiyor. Şiddete uğramanın kadınlarda depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, panik bozuklukları ve anksiyete gibi ruhsal hastalıkları tetiklediğine dikkat çeken İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hülya Ensari, kadınların erkeklerden daha sık hayatına son verme girişiminde bulunduğunu belirtti. Ensari, "Kadınlarda depresyon, erkeklerden iki kat daha fazla görülüyor" diyerek, şiddetin toplumda geniş çaplı bir halk sağlığı sorunu oluşturduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Ensari, şiddetin birçok farklı biçimde ortaya çıkabileceğini belirterek, "Fiziksel, psikolojik, duygusal ve cinsel şiddet gibi çeşitli formlarda kadınlar şiddete maruz kalmaktadır. Şiddet, sadece gelişmekte olan ülkelerde değil, gelişmiş ülkelerde de önemli bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir" dedi.
Kadına yönelik şiddet, kadınları sadece fiziksel değil, aynı zamanda ruhsal olarak da olumsuz etkileyerek, kalıcı hastalıkların oluşmasına neden olabiliyor. Ensari, şiddetin kadınları daha fazla hayatına son vermeye yönelttiğini ve ruhsal hastalıkları tetiklediğini belirterek, "Kadınlar, erkeklere göre üç kat daha fazla hayatına son verme girişiminde bulunuyor" dedi.
Şiddetin, sadece kadınların değil, şiddete tanık olan çocukların da ruh sağlığını etkilediğini vurgulayan Ensari, "Annelerine şiddet uygulanan çocuklar, gelecekte şiddet uygulayıcıları olabiliyor. Şiddet, çocuklar için kalıcı travmalara yol açabiliyor" dedi.
Şiddet uygulamayı artıran risk faktörlerine de dikkat çeken Ensari, alkol bağımlılığı ve antisosyal kişilik özelliklerine sahip kişilerin, şiddet uygulama davranışını daha sık sergilediklerini belirtti. Ensari, şiddetle mücadele için toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ile etkin mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, medyanın da kadına yönelik şiddetle ilgili bilinçlendirme çalışmalarına katkı sağlaması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Ensari, şiddet mağduru kadınların, erken dönemde ruh sağlığı destek hizmetleri almasının, ruhsal hastalıkların tedavisinde önemli bir adım olduğunu belirterek, "Toplumda ruh sağlığı farkındalığının artırılması ve bağımlılıklarla mücadele edilmesi, şiddetin önlenmesinde büyük rol oynayacaktır" diyerek sözlerini tamamladı.