Van’ın Edremit ilçesinde bulunan ve yaklaşık 450 kuş türüne ev sahipliği yapan Dilkaya Deltası, son yıllarda artan çevresel müdahaleler nedeniyle büyük bir tehdit altında. Doğal yapısını büyük ölçüde koruyan ve zengin ekosistemiyle dikkat çeken delta, bilinçsiz müdahaleler sonucu ciddi tahribat yaşıyor. Özellikle, Van Gölü’ne su akışını sağlayan göletin akışının değiştirilmesi, bölgedeki flora ve fauna üzerinde geri dönülmez zararlara yol açıyor.

14 bin yıllık tablet kayıp bir dile ışık mı tutacak? Bilinen dile benzemiyor! 14 bin yıllık tablet kayıp bir dile ışık mı tutacak? Bilinen dile benzemiyor!

Dilkaya Deltası (3)

Doğal Akışa Müdahale Ediliyor

Van Gölü Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Dr. Erdoğan Özel, 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla koruma altına alınan Dilkaya Deltası’nda yaşanan sorunlara dikkat çekti. Delta içindeki göletin doğal akışına yapılan müdahalenin ekosistemi tehdit ettiğini belirten Özel, "Göletin sularının doğal akışından farklı bir noktada müdahale edilerek su akışı engelleniyor. Bu durum, ekosistemde büyük bozulmalara yol açıyor ve bölgedeki canlıların yaşam alanlarını yok ediyor. Geçen yıl bir müdahale yapılmış olsa da, bu yıl tekrar açılan akış, göletin kurumasına neden oluyor. Bu durumun bir an önce durdurulması gerekiyor" dedi.

Dilkaya Deltası (1)

Korunarak Turizme Kazandırılabilir

Bölgenin korunması gerektiğine vurgu yapan Van Denizi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Üyesi Muhlis Kaya, “Dilkaya Deltası, birçok kuş ve kelebek türüne ev sahipliği yapıyor. Ancak köylülerin bazı mülk arazilerinin su alanı içerisinde kalması nedeniyle burayı boşaltma talepleri, deltayı tehdit eden önemli faktörlerden biri. Bu alanın doğal yapısı, su seviyesindeki değişimlere karşı oldukça dayanıklıdır. Burada yapılacak kapsamlı projelerle hem bu değerli alan korunabilir hem de turizme kazandırılabilir" ifadelerini kullandı.

Kaya, bu doğal alanın kuş gözlemciliği, kano, su sporları, doğa yürüyüşleri ve kamp gibi etkinlikler için ideal olduğunu belirterek, "Bu tür etkinliklerle köylüler ekonomik kazanç sağlayabilir, doğaseverler ise ekosistemin korunmasına katkıda bulunabilir" diye konuştu.

Kaynak: İHA