Gürcistan'da, Bashplemi Gölü çevresinde yerel balıkçılar tarafından 2021 yılında bulunan bir bazalt tablet, 14 bin yıl öncesine ait olabileceği düşünülen gizemli yazıtlarla arkeoloji dünyasında büyük heyecan yarattı. Üzerinde 39 benzersiz sembol bulunan tablet, bugüne kadar bilinen hiçbir dile benzemiyor. Uzmanlar, tabletin içeriğinin kaybolmuş bir dilin izlerini taşıyor olabileceğini belirtiyor.

Gizemli Tablet2

Kimyasal tarihlendirmesi henüz yapılmamış olsa da, tabletin bulunduğu bölgenin tarihsel özellikleri göz önüne alındığında yazıtların, Geç Tunç Çağı'na ya da Erken Demir Çağı’na ait olabileceği tahmin ediliyor. Semboller, yuvarlak bir aletle işlenmiş kıvrımlı şekiller ve noktalar içeriyor ve bu tür teknikler, dönemi için son derece gelişmiş bir mühendislik gösteriyor.

Tablet üzerinde görülen sembollerin, Proto-Kartvel dili ve erken Demir Çağı'nda kullanılan Gürcü mühürleriyle benzerlikler taşıdığı belirtiliyor. Bununla birlikte, bazı araştırmacılar bu yazıtların, Yunan mitolojisindeki Kolhis topraklarının eski diline dair izler taşıyor olabileceğini öne sürüyor. Kolhis’in kaybolan "Altın Yazı" sistemine ait olabileceği düşünülen tablet, bu kayıp dilin son kalıntısı olabilir.

Kış şartlarına rağmen küçükbaş hayvancılık sürüyor Kış şartlarına rağmen küçükbaş hayvancılık sürüyor

Bashplemi Gölü çevresinde yapılan drone taramalarıyla, bölgenin Erken Tunç Çağı’ndan beri gelişmiş bir medeniyete ev sahipliği yaptığına dair yeni buluntular da ortaya çıktı. Mezar höyükleri, savunma yapıları ve ibadethane kalıntıları, bu teoriyi destekler nitelikte.

Kaynak: Ntv