Her şeyin bir ilki bir sonu var derler. Fosil yakıtında sonuna gelindiğini görüyoruz. Petrol kavgaları, ülkeleri birbiriyle savaşmaya ve on binlerce kilometre ileriden gelip ülkeleri ele geçirmeye çal...
Her şeyin bir ilki bir sonu var derler. Fosil yakıtında sonuna gelindiğini görüyoruz. Petrol kavgaları, ülkeleri birbiriyle savaşmaya ve on binlerce kilometre ileriden gelip ülkeleri ele geçirmeye çalışan ve dünyanın jandarmalığına, polisliğine soyunan ABD gözler önünde görülüyor. Ele geçirdiğini geçiriyor ele geçiremediği ülkelere de terör örgütlerini destekleyerek o ülkeleri içlerinden veya teröristleri saldırtarak yıkmaya çalışıyor…
Yukarıda yazdığım gibi önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde fosil (benzin/dizel) yakıtlı araçların kullanımının sonlandırılacağı ve bunun yerini elektrikli, hidrojen ile çalışan araç ve alternatif enerji kaynaklarına dayalı son derece akıllı araçların yer almaya başlayacağı konunun uzmanları tarafından ifade ediliyor…
Avrupa ülkeleri karbon salınımını azaltmak amacıyla mazot ve benzinle çalışan fosil yakıtlı araçların kullanımını sonlandırmaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği’nde 2035'e karbon salınımını azaltmak amacıyla mazot ve benzinle çalışan fosil yakıtlı araçların satışının sona erdirilmesi gündemimizde diyor. Elektrikli araçlara geçişte Norveç’in hedefinin 2025 olduğu belirtiliyor. Bazı firmalar Avrupa'da 2035 itibarıyla içten yanmalı motorla çalışan araç satışını durdurma planlarını açıklamış durumdalar…
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nin (ACEA) verilerine göre, AB ülkelerinde 2021 yılında satılan her 3 otomobilden 1’i hibrit ve elektrikli olurken bu araçların toplam pazar payının ise yüzde 37,6’ya yükseldiği belirtiliyor…
2023’ÜN İLK YARISI
Dünya genelinde elektrikli araç kullanımına geçiş sürecinin hemen başında Türkiye'nin ilk Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu; Anadolu Grubu, BMC, Kıraç Holding, Türkcell Grubu ve Zorlu Holding'le protokol imzalayarak TOGG araçların üretimine başlamıştır. AR-GE ekipleri ile Otomotiv Mühendisliği Bölümü tarafından uzun yıllar süren çalışmalar sonucu ortaya çıkan ilk yerli ve milli elektrikli otomobilin üretimine Bursa da kurulan fabrikada Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış kurdelesini kesmesiyle imalata başlandı. 2023 ilk yarısında TOGG yollarda olacak…
Fosil yakıtla çalışan içten yanmalı motorlu araçların tarihsel süreçte ilk üretim aşamasında iken bazı ülkelerin ön planda yer alarak belli başlı markaları yarattıkları bilinen bir gerçektir. Dolayısıyla bu yarışa sonradan katılan ülkelerin süreç içerisinde söz konusu markalarla rekabet imkânı mümkün görülmüyor. Dünya genelinde elektrikli araçlara geçiş süreci tüm ülkelere beraberinde bazı fırsatları da sunmuştur. Şöyle ki elektrikli araçlarda markalaşmada fikri mülkiyet konusu öne çıkmakta ve büyük önem arz etmektedir. Günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde elektrikli araç üretimi yapmakta olan firmalar var. Söz konusu ülkeler dünya genelinde onlarca farklı ülkeden binlerce tedarikçi firma ile üretim anlaşmaları yapıyorlar. Sonra da bu otomobillerin yerli ve kendilerine ait olduğunu söylüyorlar. Peki, bu nasıl oluyor?
Otomotiv dünyasında bir otomobili ilgili ülkeye ait yapan nedir? Bir otomobili bir ülkeye, bir firmaya ait yapan konu sınaî/fikri mülkiyettir. Örneğin biri İtalyan markası, bir diğeri de Fransız markası olan iki aracı yan yana koyduğunuzda birbirinin kopyası olduğunu sanabilirsiniz. Ancak araştırdığınızda birinin İtalyan markası diğerinin de Fransız markası tarafından sınaî/fikri mülkiyet haklarının alınmış olduğunu görebilirsiniz…
Sonuç olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önderliğinde, ilk Türk elektrikli TOGG otomobilleri, Türk AR-GE ekipleri ile otomotiv mühendisleri tarafından tasarlanmış, mülkiyet hakları Türkiye’nin. Bu aşamada millet olarak bizlere düşen görev ise ilk Türk otomobili olan TOGG’a sahip çıkmak olmaktır…