Sağlık

Deri ve doku nakli: Yanıklar ve travmalarda hayat kurtaran yöntemler

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Burak Özkan, yanıklar, kanser cerrahisi ve trafik kazaları sonrası oluşan doku kayıplarının onarımında kullanılan deri ve doku transferlerinin hastaların yaşam kalitesini artırdığını söyledi

Abone Ol

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Burak Özkan, deri ve doku naklinin, yanıklar, kanser cerrahisi ve trafik kazaları gibi durumlarda önemli bir rol oynadığını belirterek, bu yöntemlerin hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırdığını söyledi. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nde görev yapan Dr. Özkan, deri ve doku transferi işlemlerinin yara iyileşmesini hızlandırmanın yanı sıra, hastaların fiziksel ve psikolojik iyileşmesine de katkı sağladığını ifade etti.

Deri ve Doku Nakli Nasıl Uygulanır?

Deri ve doku bütünlüğü bozulduğunda uygulanan transfer yöntemleri hakkında bilgi veren Dr. Özkan, "Yanıklar, travmalar ya da kanser cerrahisi sonrası oluşan açıklar gibi durumlarda, yaranın kapanması için doku transferi yapıyoruz. Yüzeysel deri kayıplarında ince deri nakli kullanılırken, daha kalın ve etli dokular gerektiğinde, kemiğin ya da damarların yapısına uygun dokular tercih ediliyor" dedi. Ameliyatın türü, yaranın büyüklüğü ve cerrahın deneyimi gibi faktörlere göre doku seçiminin değiştiğini belirtti.

Mikrocerrahi Yöntemle Yüksek Başarı Oranı

Doku transferlerinde kullanılan mikrocerrahi tekniklerinin daha karmaşık durumlarda devreye girdiğini anlatan Dr. Özkan, "Mikrocerrahi, deri ve damarların nakledilmesi gereken durumlardaki yüksek başarı oranı ile dikkat çekiyor. Bu yöntemde, öncelikle alınacak doku hazırlanır ve damarlarla birleştirilir. Deneyimli ekiplerle yapılan bu işlemlerde başarı oranı oldukça yüksektir" diye konuştu.

Hızlı İyileşme ve Artan Yaşam Kalitesi

Doku transferlerinin hastaların iyileşme süreçlerini hızlandırdığını belirten Dr. Özkan, "İnce deri nakillerinin pansuman süreçleri biraz daha uzun sürebilir, ancak mikrocerrahi ile yapılan doku transferlerinde iyileşme süresi genellikle bir hafta ile on gün arasında değişir. Bu süre sonunda hastalar, ameliyatın büyüklüğüne bağlı olarak günlük hayatlarına dönebilirler" dedi.

Ameliyat Sonrası İzler

Her ameliyatın ardından iz kalabileceğini vurgulayan Dr. Özkan, "İzler hastanın iyileşme kapasitesine, yaranın büyüklüğüne ve konumuna göre değişebilir. Görünür bölgelerdeki izler için özel kremler ve güneş koruma öneriyoruz. Ancak, deri bütünlüğü bozulduğunda tamamen izsiz bir iyileşme mümkün değildir" açıklamasında bulundu. Ayrıca, önemli yapıların açığa çıkması durumunda, doku transferlerinin öncelikli olarak yapıldığını belirtti.