Depremler üzerinde bulunduğu fay hatları sebebiyle Türkiye'de sıklıkla karşılaşılan bir doğal afet ne yazık ki. Tecrübe etmesi korkutucu olan depremlerden önce çeşitli güvenlik önlemleri alabilirsiniz...
Depremler üzerinde bulunduğu fay hatları sebebiyle Türkiye'de sıklıkla karşılaşılan bir doğal afet ne yazık ki. Tecrübe etmesi korkutucu olan depremlerden önce çeşitli güvenlik önlemleri alabilirsiniz. Şu bir gerçek ki deprem değil tedbirsizlik öldürür. Binalarımızın yüzde 80'e yakını depreme dayanıksız ve bir an önce bir devlet politikası olarak dönüşüm başlatılması gerekiyor. Bunun dışında evde kendimizde bazı önlemler alarak kendimizi güvende tutabiliriz.
Evlerimizin dekorasyonunu yaparken genellikle estetik kaygılarla hareket etsek de bizim gibi deprem kuşağı olan ülkelerde mobilyaların yerleri ve konumları nedeniyle depremde kaçış yolunuzu kapatmamasına ve üzerinize devrilmemesine dikkat etmek gerekiyor.
Bunun için depremden önce mobilyalarınızın konumlarını devrilme halinde kapıları ve çıkış yollarını kapatmayacak şekilde belirleyebilirsiniz. Bunun için kapıların ve pencerelerin yakınına ve buraları kapatabilecek şekilde mobilya yerleştirilmemesi önerilir.
Yatağınızın konumu da depreme gece uyurken yakalanırsanız önemli olacaktır. Bunun için yatağınızı depremde üzerine mobilya ve eşya devrilmeyecek bir yere koymanız önerilmektedir.
Dolap ve kitaplık gibi uzun ve ağır mobilyaların konumu ve sabitlenmesi de çok önemlidir. Duvar bağlantı aparatları yardımıyla mobilyalarınızı duvara sabitleyebilirsiniz. Hırdavatçılarda mobilyalarınız ölçüsüne ve boyuna uygun bağlantı aparatları hakkında bilgi alarak mobilyalarınızı duvara sabitleyebilirsiniz.
Deprem çantası hazırlamak bizim gibi deprem kuşağında yaşayan toplumlar için olmazsa olmaz... En az 3 gün yetecek yiyecek ve su stoğu bulunacak bir deprem çantası hazırlayabilirsiniz. Kişi başına 9-10 litre su ve çikolata, hazır gıdalar gibi bozulmayacak paketli yiyecekler olabilir.
Deprem anında ne yapmalı? Eğer evinizde, işyerinizde ya da okulunuzda bina içerisinde depreme yakalanırsanız öncelikle kendinizi ve ailenizi korumalısınız. Yere yatıp sağlam bir mobilyanın altında, pencere ve raflardan uzak durmalısınız. Sallanma geçene ve güvende olduğunuzdan emin olana kadar içeride kalmalısınız.
Depremin bittiğini düşünüyorsanız, yangın ihtimaline karşı evin içerisinde bulunan gaz vanalarını ve elektrik sigortalarını kapatın. Binayı tahliye ederken üzerinize moloz devrilme ihtimaline karşı dikkatli olup kafanızı korumanız önemlidir. Aynı zamanda merdivenlerin sağlam olduğunu düşünmüyorsanız kullanmamanız önerilir.
Metrodaysanız çıkışlara koşmayın. Panik ve izdiham da bu gibi durumlarda riskli olabilir. Hızlı bir şekilde depremin bitmesiyle birlikte bulunduğunuz yerden çıkın.
Deprem anında asansördeyseniz aynı şekilde panik yapmayın... Asansörler sallanma anında otomatik olarak duracaktır. Durmadığı takdirde asansördeki tüm tuşlara basın. Asansör en yakın katta duracaktır. Asansörden çıkıp pencerelerden uzak bir alanda kendinizi güvene alın.
Deprem sonrasında oluşabilecek kötü senaryolarda acil deprem kiti hazırlamak faydalı olabilir. Bir haftalık, hafif ve taşınabilir şekilde bir çanta olmalıdır.
Deprem çantasında olmazsa olmazlar; İlk yardım seti, düdük, şişe su, toz maskesi, nakit para, sağlam ayakkabılar, yağmurluk, havlu, ilaç, kimlik ve diğer sağlık belgelerinin fotokopileri, çok amaçlı çakı, el feneri ve radyo, çakmak, paketli gıda, battaniye...
Son bir aydır ülke olarak depremlerle ve felaketlerle sınanıyoruz. Umarım bu kötü günler bir an önce geride kalır.